Hvem skal forsvare yezidiene?

Yezidienes forsvarsstyrke i Shengal - HPS.

Yezidienes forsvarsstyrke i Shengal – HPS.

Yezidienes religion oppsto blant kurderne, yezidiene snakker kurdisk og det har vært ansett som en selvfølge at yezidienes bosettinger rundt Shengal-fjellene (arabisk: Sinjar) skulle inngå i den kurdiske regionen. Imidlertid er ikke alle yezidier like begeistret for de (muslimske) kurderne i KRG. Både i Shengal og i eksilgrupper er det en del yezidier som hevder å utgjøre en egen etnisitet. Men de fleste yezidier stemmer likevel på de kurdiske partiene, og bare noen ganske få stemmer på den egne yezidi-lista.

Fram til 2003 var Shengal under Baathregimets kontroll, men i ly av den amerikanske invasjonen rykket peshmerga-avdelinger fra KDP og PUK inn i området. Regjeringa i Erbil har stadig gjentatt at yezidienes framtid må ligge i Kurdistan, og at peshmergas skal forsvare dem. Sommeren 2007 ble to yezidi- landsbyer, Kahtaniya og Jazira, lagt i grus av fire store bilbomber som drepte mange hundre mennesker. Dette førte til økt peshmerga nærvær i Shengal, mot protester fra Bagdad som fryktet utvidelser av Kurdistan. Men den store krisen kom i august 2014 da Daesh-styrker tok kontrollen over Shengal nesten uten å møte motstand.

Det hadde lenge vært klart at Daesh hadde til hensikt å erobre Shengal som ligger på en viktig vei mellom Syria og Mosul. Dessuten hadde Daesh tydelig erklært at de hadde til hensikt å utrydde yezidiene. Fra Erbil ble det forkynt at peshmergas skulle forsvare Shengal fra forsterkede stillinger, men da angrepet kom forsvant de fleste peshmerga-kommandantene og deres menn uten å avfyre et skudd. Sivilbefolkningen flyktet etter evne, mange kom seg østover til selve Kurdistan, men mange flyktet også opp på det store Shengal-fjellet. Verdenssamfunnet ble sjokkert av rapportene om titusener eller tilmed hundretusener av mennesker som vansmektet på fjellvidda i sterk sol, uten mat og vann eller andre forsyninger.

Flukten fra Shengal var et pinlig nederlag for KDP, enda mere pinlig ble det da KDPs konkurrenter, de kurdiske styrkene fra PYD i Rojava, klarte å komme yezidiene på Shengal til unnsetning ved å åpne en korridor til sine områder i Syria. Både PYD og moderpartiet PKK sendte styrker til Shengal der de vervet medlemmer og organiserte motstanden mot Daesh. Fra sitt hovedkvarter i Qandil sendte PKKs ledelse ut en erklæring om at Shengal måtte organiseres som en kanton tilsluttet Rojava, i stedet for å bli tilsluttet den kurdiske regionen i Irak. Geografisk var det en viss mening i dette, men politisk var det en direkte utfordring til Massoud Barzanis KDP.

Haydar Shesho

Haydar Shesho

KDP hadde lenge ansett Shengal som sitt domene, men hadde mistet mye av sin prestisje etter flukt fra Daesh i august. Det ble derfor slått stort opp da Massoud Barzani personlig startet en omfattende offensiv for å gjenerobre Shengal i desember 2014. 10 000 peshmergas frigjorde store områder, men kjørte seg snart fast i Shengal by. I mellomtida hadde PKK organisert gjenværende peshmergas og andre kampdyktige menn blant yezidiene. I tillegg hadde Haydar Shesho, en yezidi med tilknytning til PUK, organisert egne yezidi-styrker uavhengig av alle politiske partier. Sheshos HPS-styrker hadde forsvart viktige områder på Shengal som Sharafdin-mausoleet hele høsten, og søkte nå samarbeide med peshmerga.

Etter å ha rykket inn i Shengal-området forlangte KDP at HPS – som altså hadde fortsatt å kjempe etter at KDP flyktet – nå skulle underlegge seg deres kommando og fjerne alle flagg og symboler som identifiserte dem som HPS. Dette kunne ikke Shesho akseptere. For å få penger og forsyninger tok han i stedet kontakt med den militære ledelsen i Bagdad som aksepterte å gi HPS en stilling som uavhengig styrke. Dermed valgte KDPs ledelse å arrestere Shesho og anklage ham for å organisere en illegal milits. Yezidier fra Shengal organiserte store demonstrasjoner i Dohuk, som KDPs sikkerhetsstyrker brutalt slo ned. Omfattende politisk press, ikke minst fra fra samtlige andre kurdiske partier, fikk KDP til å løslate Shesho etter ni dager, og akseptere hans styrker som del av peshmerga. KDP hevder han har gått med å slutte å bruke egne flagg og insignier, Shesho hevder noe annet.

Formelt ligger Shengal utenfor den kurdiske regionen, og området kontrolleres dels av Daesh og dels av ulike kurdiske styrker. Det er derfor hverken juridisk eller militært grunnlag for å hevde at KDP skal kontrollere området. KDPs opptreden må ses på bakgrunn av striden mellom KDP og PKK, som nå utspiller seg i hele den kurdiske regionen. Ironien er at anklagene mot Shesho og arrestasjonen av ham antakelig har svekket KDPs prestisje ytterligere, både bant yezidier og blant kurdere forøvrig.

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  apr 27, 2015 @ 08:26:34

  ikke uventet starterShesho nå et nytt parti for fremme yezidienes interesser. http://ekurd.net/a-yazidi-party-to-be-established-in-iraq-hps-2015-04-27

 2. Kurd News - English (@KN_English)
  mai 28, 2015 @ 22:04:15

  «Fra sitt hovedkvarter i Qandil sendte PKKs ledelse ut en erklæring om at Shengal måtte organiseres som en kanton tilsluttet Rojava, i stedet for å bli tilsluttet den kurdiske regionen i Irak. «.

  Dette stemmer ikke. PKK har aldri kommet med et slik uttalelse som «kanton tilsluttet Rojava». Visse partitilknyttede medier har vridd på ord og uttalelser her. Vennligst henvis til Qandil uttalelsen du beskriver her (helst fra et direkte kilde).

  Saken var at ezidi troende hadde samlet seg (i regi av PKK) under en konferanse i januar 2015 og dannet et råd for å medvirke i forsvaret på eget skjebne. (http://www.rojnews.net/ku/drejey-hewal.aspx?id=10030&LinkID=26)

  Som du vet, har ezidi troende gjennomgått 73. massakre gjennom historien. Med den siste folkemordet på ezidiyene har dem mistet all tillit til at alle andre, enn sin egen trossamfunn. Fra nå av ville de være herre over sin egen skjebne og ikke lenger være offer. Dette er var bakgrunnen for at Ezidi troende for første gang i historien har bestemt seg for å organisere- og forsvare seg. Organiseringen ble tatt imot som et trussel av makthaverne, og derfor har man gjort alt i sin makt for å manipulere sannheten. Det har ikke vært snakk om «kantoner», «kanton tilknyttet til rojava» eller rive Shengal fra resten av Kurdistan, men medvirke i selvforsvaret.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: