Kurdiske konflikter

PKKs evige leder Abdullah Öcalan

PKKs evige leder Abdullah Öcalan

KDPs evige leder Massoud Barzani

KDPs evige leder Massoud Barzani

Per Anders Todal har i Dag og Tid 32 en fin artikkel om kurdernes rolle i motstanden mot ISIL. Det kan likevel være på sin plass med noen presiseringer.

Det er god grunn til å mislike at NATO ikke protesterer kraftigere, når Tyrkia åpenbart er mere opptatt av å bekjempe PKK enn av å bekjempe ISIL Men så lenge PKK er definert som terrorister av NATO og USA, kan ikke NATO nekte Tyrkia å «forsvare seg» mot organisasjonen. Derimot har Obama og andre NATO-ledere avvist Tyrkias ønske om også å angripe de kurdiske områdene i Syria, der PKKs søsterparti PYD har makta.

Det er jo forøvrig dype politiske motsetninger mellom de ulike kurdiske partiene, motsetninger som har sine sosiale og geopolitiske forutsetninger. Det er to hovedgrupperinger: partifamilien rundt PKK står til venstre i et tradisjonelt politisk spektrum, mens KDP, det største partiet partiet i irakisk Kurdistan, står for mere tradisjonelle kurdiske verdier. Ikke tilfeldig har KDP, på bakgrunn av sin langvarige kamp mot arabisk imperialisme, et vennskapelig forhold til både Israel og USA – og Tyrkia. PKK har derimot sin bakgrunn i kamp mot tyrkisk imperialisme, og har sine allierte i den arabiske og muslimske verden. PKK og avleggeren PYD, har et ambivalent forhold til Bashar Assads regime i Damaskus som tradisjonelt har vært en viktig partner for PKK.

De ulike kurdiske partiene har derfor valgt ulike roller i den globale geo-politikken, men bekjenner seg alle til drømmen om et fritt Kurdistan. Iallfall nesten. PKK kjemper offisielt ikke lenger for et sjølstendig Kurdistan. PKK’s erklærte mål er utvidede rettigheter innenfor dagens grenser. PKKs store leder, den fengslede Abdullah Öcalan, har studert den amerikanske post-anarkisten Murray Bookchin og sprer ivrig hans teorier om «demokratisk autonomi», en desentralisert visjon der makta ligger i lokale forsamlinger som skal gjøre stater og statsgrenser irrelevante. Dette forhindrer ikke at mange (de fleste?) av PKKs medlemmer og sympatisører fortsatt ser en kurdisk uavhengig stat som et viktig mål for sin kamp.

Krigen mellom Tyrkia og PKK som nå blusser opp svekker krigen mot ISIL. Det samme gjør motsetningene kurderne imellom. PKK ser KDP som en viktig fiende, og det er gjensidig. KDP vil ikke ha kurdiske styrker knyttet til PKK og PYD i det de anser som sitt maktområde, herunder yezidi-områdene på Sinjar ved grensa til Syria, der PYD har etablert seg etter at KDPs styrker flyktet ifjor sommer. Og PYD vil slett ikke ha styrker knyttet til KDP på sin side av grensa, det gjelder blant annet en  styrke på 6 000 syriske kurdere som er trent opp av KDP. Det foregår en heftig propagandakrig mellom tilhengere av de to kurdiske fløyene, ikke minst i sosiale medier. Karakteristikkene av motparten kan tidvis få norske kommentarfelt til å virke siviliserte.

Det er bare Barzanis KDP som i dagens situasjon går inn for å rive Sør-Kurdistan løs fra Irak. Andre partier i regionen er nok enige i det langsiktige målet, men den militære og økonomiske situasjonen gjør det urealistisk for øyeblikket. Rett nok har Sør-Kurdistan store oljeinntekter på papiret, men konflikten med Bagdad fører til at statskassa i Erbil er svært slunken, mens store deler av arbeidsstyrken må kjempe ved fronten mot ISIL. Legg til at Sør-Kurdistan rommer mellom en og to millioner flyktninger fra ISILs herjinger, og du får en region som i løpet av det siste året har gått fra stabil optimisme til dyp krise.

President Erdogan forsøker å få Barzani til å jage ut PKK fra sin baser i Sør-Kurdistan. Det er imidlertid hverken politisk eller militært mulig for Barzani. De kurdiske partiene kan nok hate hverandre, men når de angripes utenfra er det likevel den kurdiske identiteten som blir sterkest. Også Barzanis tilhengere heier på PKK i kampen mot den tyrkiske NATO-hæren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: