Folkevandringstid

lykkejegere på vei?

Lykkejegere på vei?

Strømmen av flyktninger fra Afrika og Asia til Europa vekker høyst ulike reaksjoner. Hos noen våkner medmenneskelighet og medfølelse, hos andre er det fremmedfrykt og sivilisasjonsangst som kommer til overflaten. Ingen av disse komplementære reaksjonene løser imidlertid de underliggende problemene som har ført millioner på flukt.

Mens Røde Kors og andre humanitære organisasjoner sliter for å redde liv og tilby elementær bistand til menneskestrømmene, forsøker andre å snike seg unna ved å dehumanisere flyktningene og frata dem deres menneskeverd. Dels hevdes det at de ikke er reelle flyktninger dels hevdes det at de vil undergrave vår kultur, hva nå den måtte være. Opp fra den skitne strømmen av hel- og halv-rasistiske kommentarer stiger så finansminister og partileder Siv Jensen, for å fraråde norske kommuner å følge opp Stortingets vedtak om å ta imot 8 000 flyktninger fra Syria.

Vi som har naturlige menneskelige reaksjoner på å se mennesker i nød, føler avsky når vi konfronteres med de usminkede synspunktene hos rasister og islam-hatere. Likevel er det dumt å avfeie de problemer og konflikter som oppstår når vi skal integrere store antall mennesker med holdninger og skikker som er annerledes enn vi er vant til. Dessuten kan det være verdt å ta inn over seg at det vi i dag opplever bare er begynnelsen. De store folkevandringene som velter inn over Middelhavet og Bosporos har ingen ende vi kan overskue. De skyldes krig og diktatur, de skyldes overbefolkning og ressursmangel og de er uuunngåelige konsekvenser av den globaliserte økonomien, den internasjonale varehandelen og tilgangen på øyeblikkelig, digital informasjon.

Så er det noen som finner en mer eller mindre relevant kjede av årsaker som lar dem hevde at «Vesten har skylda!»  eller tilmed «Vi har skylda!».  Slike påstander er naturligvis ikke uten substans – kolonialisme og krig har i stor grad bidratt til Europas økonomiske forsprang og de koloniserte lands underutvikling – men de er utilstrekkelige som forklaringer på det som nå skjer; og hvem som har (større eller mindre deler av ) skylda betyr fint lite for de menneskene som er fanget i flommen av migranter.

I slik selvpisking kan det dessuten ligge en invertert rasisme; hvis skylda for problemene i Asia og Afrika ligger i Vesten, blir menneskene der statister i sine egne liv. De fratas eget ansvar og egen motivasjon. Å føre sliek katastrofer som borgerkrigene i Syria og Libya tilbake til utenlandske komplott innebærer dessuten en frifinnelse av slik tyranner som Qaddafi og Assad, eller for den saks skyld den eritreiske diktatoren Isaiah Afewerke.

Mange av flyktningene kommer fra land som er rammet av store klimaendringer.

Mange av flyktningene kommer fra land som er rammet av store klimaendringer.

Kolonialistisk utbytting og korrupte lederes brutalitet er medvirkende årsaker til de globale folkevandringene. Men vi må også se på andre faktorer. Land som Somalia og Syria har opplevd enorm befolkningsvekst de siste femti år. Det er mange flere som skal leve av de samme ressursene. I tillegg kommer så klimaendringer. Ørkenspredning og manglende nedbør reduserer avlingene og gjør tilværelsen vanskeligere for stadig flere.

Norge må naturligvis ta sitt ansvar ved å ta imot flere flyktninger. Vi må også hjelpe ”der de er”; dvs. vi må bidra til humanitær hjelp i landene nord og sør for Middelhavet. Det er ingen motsetning mellom disse to punktene; tvert imot er de komplementære.

Men er det noe vi kan gjøre på lengre sikt for å bremse folkestrømmene? Krig springer ut av desperasjon, folk som har håp er mindre tilbøyelige til å krige. Men det er ikke slik at våpenmakt er unødvendig. Det er riktig av Norge og NATO og bidra til at kurdere, arabere og andre kan forsvare seg mot overgrepene fra ISIL. Men også ISIL springer ut av de grunnleggende problemene vi har påpekt. Det dreier seg om flere folk som skal dele færre ressurser.

Å stanse krigshandlingene i land som Syria og Irak er en stor utfordring, men ikke den eneste. Alle data viser at bedre utdanning og økt levestandard er nødvendig for å begrense fødselstallene. Økt jordbruksproduksjon og rettferdig fordeling av godene er også nødvendige. Da nytter det ikke å lengte tilbake til Qaddafi eller Saddam Hussein.

Midtøsten, Afrika og Asia trenger sosiale og økonomiske forandringer. Det er behov for politiske systemer der herskerne står til ansvar for innbyggerne, enten vi kaller slike systemer demokrati eller noe annet.

Og de som leiter etter ”Vestens ansvar” kunne med fordel tenke over at vårt overforbruk av ressurser skaper de klimaendringene som bidrar til å vippe  situasjonen i flyktningenes opprinnelsesland over tålegrensa. Et grønt skifte i Norge vil være et viktig et bidrag til å dempe de langsiktige folkevandringene.

4 kommentarer (+add yours?)

 1. Urfolkaktivist
  aug 31, 2015 @ 18:39:54

  Afrikas befolkning vokser fra 800 millioner til 4,2 milliarder i dette århundre, i følge siste FN-prognose. Midtøstens befolkning vokser nesten like mye i samme tidsrom. Altså fra år 2000 til år 2100.

  Urbaniseringen i Afrika og Midtøsten er voldsom, noe som øker utvandringspotensialet. For det er ikke landsbybeboere i jordhytter som har emigrasjonspotensial.

  Økonomiske vekst i Afrika, kombinert med befolkningsvekst og bedre interkontinental kommunikasjon, mangedobler antallet potensielle emigranter utover i inneværende århundre.

  Nå bor 200-300 millioner arabere og afrikanere i byer. Om 50-75 år vil det bo 10-15 ganger så mange i afrikanske og arabiske byer. Kun 3-4 timers flytur fra Europa.

  Migrasjonstrykket mot Europas sørgrenser vil med andre ord minst tidobles utover i dette århundre. Exoduset vi nå ser i Middelhavet er ikke en midlertidig krise, men starten på verdenshistoriens største folkevandring.

  Således bør alle innfødte nordmenn og europeere som ønsker, få samme innfødterettigheter og urbefolkningsstatus i sine hjemland og regioner, som de samene forlengst har fått i Finnmark.

  Etniske nordmenn bør derfor hente sin inspirasjon fra Samemanntallet og Finnmarksloven, og opprette norsk-etniske manntall i landets 18 andre fylker. Noe som for øvrig bare vil øke det multikulturelle mangfoldet.

  Vi lever i starten av en globaliserings og folkevandringstid, og innfødte europeere bør dermed være føre var og søke sin urbefolkningsstatus på et tidligst mulig tidspunkt.

 2. Jan Bojer Vindheim
  aug 31, 2015 @ 19:01:32

  De fakta du nevner er – iallfall delvis – riktige, men forslaget om norske-etniske manntall er stik i strid med den retning jeg mener vi bør gå i.

 3. Jan Bojer Vindheim
  sep 04, 2015 @ 12:54:59

 4. Øyvind Holmstad
  sep 20, 2015 @ 09:24:52

  Her er en del interessante grafer.

  – Syria peak oil weakened government’s finances ahead of Arab Spring in 2011: http://crudeoilpeak.info/syria-peak-oil-weakened-governments-finances-ahead-of-arab-spring-in-2011

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: