Sinjar må gjenoppbygges – Norge må bidra

Kampene om Sinjar har medført store ødeleggelser. (bilde: Reuters)

Kampene om Sinjar har medført store ødeleggelser. (bilde: Reuters)

Det er stor enighet om at tiltak i nærområdene er en viktig forutsetning for å redusere flyktningestrømmene fra Midt-Østen, men konkrete forslag til slike tiltak det vært langt imellom. La meg derfor få foreslå at Norge målretter deler av vår bistand til Sinjar-området (kurdisk: Shingal) i Irak, der traumatiserte yezidier nå forsøker å gjenoppta sine raserte liv.

Det vakte stor oppmerksomhet høsten 2014 da ISIL rykket inn i Sinjar, et fjellområde som ligger nær grensa mellom Syria og Irak. Befolkningen i området er for det meste kurdisktalende yezidier, et religionssamfunn som ISIL anser det som legitimt å drepe og voldta.

De kurdiske styrkene som skulle forsvare Sinjar flyktet for ekstremistene. De yezidier som kunne, flyktet til den kurdiske regionen, mange flyktet også opp i fjellet. De som ikke klarte å komme seg unna ble drept eller gjort til slaver av ISIL. Flyktningenes situasjon på fjellet vakte stor internasjonal oppmerksomhet, og var en viktig medvirkende årsak til at USA og Frankrike satte inn sine flyvåpen mot ISIL.

Ulike kurdiske styrker klarte i november 2015 å frigjøre Sinjar by og områdene rundt. Det er fortsatt kamper i området, men de første flyktningene har begynt å vende tilbake. Det som møter dem er store ødeleggelser, å gjenreise de ødelagte bygningene og rydde opp etter krigshandlingene er en betydelig oppgave. Tyskland har lovet å bidra til gjenoppbygginga, det bør også Norge gjøre.

Sharafdin-sarkofagen ble forsvart av yezidistyrker, og ungikk å bli ødelagt av ISIL.

Sharafdin-sarkofagen ble forsvart av yezidistyrker, og ungikk å bli ødelagt av ISIL.

Den politiske situasjonen for Sinjar er komplisert. Sinjar inngår i den irakiske Ninava-provinsen og er ikke del av den formelt anerkjente kurdiske regionen. Imidlertid har kurdiske peshmerga-styrker vært utplassert her siden et stort selvmordsangrep i 2007, som drepte 700 yezidier og la to landsbyer i grus. Ugjerningen ble utført av en forløper for ISIL.

Disse peshmergastyrkene, under kontroll av partiet KDP, flyktet for ISIL i august 2014, mens styrker fra et annet kurdisk parti, PYD i Syria, kom flyktningene på Sinjar-fjellet til unnsetning ved å åpne en korridor ned fra fjellet. Det er dessuten flere uavhengige yezidi-militser, som har holdt ISIL unna flyktningene på fjellet og forsvart helligdommer som Sharafdin-sarkofagen.

Alle disse styrkene måtte samarbeide for å drive ISIL ut av Sinjar, men er nå uenige om den videre utviklinga. KDP, som er partiet til den kurdiske presidenten Massoud Barzani, anser Sinjar som del av sitt maktområde. Men KDPs prestisje sank som en stein etter at deres styrker flyktet i 2014. Til gjengjeld økte populariteten til PYD og dets moderparti PKK, som vil etablere sin revolusjonære styreform på Sinjar. Yezidier som den mektige militslederen Haider Shesho avviser begge partienes rett til å kontrollere området.

Sinjar inngår i de omstridte områdene som kurdere mener skal inngå i den kurdiske autonome regionen, og dermed også et et framtidig uavhengig Kurdistan. Det er derfor foreslått å organisere Sinjar som en egen provins. PKK motsetter seg dette, og mener Sinjar må organiseres som en kanton etter mønster av de kurdiske områdene PKKs allierte har opprettet i Syria.

En ytterligere komplikasjon er motsetningene mellom yezidiene og deres muslimske naboer, kurdere så vel som arabere. Mange yezidier mistenker naboer som ble boende for å ha hjulpet ISIlL og for å ha plyndret deres hus og stjålet deres sauer og andre husdyr. Noen sier de ikke lenger kan leve med naboer som tolererte overgripernes regime. En muslimsk kurder som ville drive 5 000 sauer over til Kurdistan ble stoppet av væpnede yezidier som hevdet å være sauenes rette eiere.

Etterdønningene av krigen om Sinjar er med andre ord høyst nærværende Det er behov for både fysisk og psykisk gjenoppbygging. Rask bistand vil være avgjørende for å redusere motsetningene. Utenlandske rådgivere kan spille en viktig rolle som megler og observatører.

3 kommentarer (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  feb 02, 2016 @ 11:57:01

  Landsstyret i MdG har vedtatt å arbeide for at Norge støtter gjenoppbygging av Sinjar. Og hjelpen trenges: http://rudaw.net/english/middleeast/27112015

 2. Jan Bojer Vindheim
  feb 27, 2016 @ 11:36:53

  Da har Børge Brende svart på MDGs spørsmål om norsk bistand til gjenoppbygging i Sinjar. Svaret er noe unnvikende, men han viser til at Norge støtter Sinjar via UNDP:
  «I 2015 ga Norge 243 millioner kroner i humanitær bistand til Irak. I tillegg bidrar vi til stabiliseringsfondet Funding Facility for Immediate Stabilisation (FFIS), som forvaltes av UNDP. Fondets midler finansierer gjenoppbyggingstiltak i områder som gjenvinnes fra ISIL-kontroll, blant annet i Sinjar. Der har UNDP og lokale myndigheter nå startet kartleggingen av behovene.
  Midlene i stabiliseringsfondet går til fire typer tiltak: gjenoppbygging av lokal infrastruktur som strøm, vann, vei, sykehus og andre offentlige bygg; levebrødstiltak som «cash for work»; kapasitetsbygging i offentlig sektor og lokale forsoningstiltak.
  Tiltakene som fondet finansierer sikrer at de som returnerer til disse områdene gjør det i trygge omgivelser og på frivillig grunnlag. Norge vil bruke inntil 116 millioner kroner på stabiliseringstiltak, hvorav 41 millioner kroner ble utbetalt i november og desember 2015. Norge vil også satse mer på minerydding og bevisstgjøring om risikoen knyttet til miner og eksplosiver.» https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Sporsmal/Skriftlige-sporsmal-og-svar/Skriftlig-sporsmal/?qid=64840

 3. Jan Bojer Vindheim
  mar 03, 2016 @ 20:02:54

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: