Strålende tider

th.jpgMenneskeheten har de siste drøyt hundre år gjort seg avhengig av elektrisitet til en lang rekke formål. Elektrisiteten er på mange måter grunnlaget for vårt moderne samfunn. Og mens kraftledninger strekkes over hele kloden og inn i hvert eneste rom i våre boliger oppstår det også muligheten for uønskede bieffekter. Det har lenge vært kjent at eksponering for feltene fra høyspente overføringskabler øker risikoen for leukemi. Derfor er det i Norge ikke tillatt å bygge boliger eller leikeplasser i nærheten av høyspentledninger. Andre land har strengere regler enn Norge på dette området.

Det foregår en løpende debatt om omfanget av potensielle helse- og miljø-effekter fra de elektro-magnetiske feltene rundt høyspentledninger, eller fra hårfønere og mikrobølgeovner men få om noen vil benekte at slike effekter foreligger. Statens Strålevern i Norge, og tilsvarende instanser i andre land, holder seg til en beroligende modus, de hevder det ikke er bevist noen helseskader, men advarer samtidig mot bruk av defekte apparater eller langvarig eksponering for strålingskilder. Muligheten for negative effekter holdes altså åpen.

Konfliktnivået er atskillig høyere når det gjelder effekten av den ikke-ioniserende og ikke varmeskapende strålinga fra mobiltelefoner, datamaskiner, trådløse nettverk osv. Til tross for at det foreligger tusenvis av forskningsrapporter som viser at slik stråling kan påvirke levende organismer, blir muligheten for dette tvert avvist av etablerte forskningsmiljøer. Og begrunnelsen de kommer med for å unnlate å ta fakta inn over seg er at deres modeller av virkeligheten ikke tillater noen slik effekt. Kartet trumfer med andre ord terrenget.

Nå har det naturligvis vært gjort mange forsøk på å forklare hvordan de relativt lave strålenivåene det er snakk skal kunne ha noen biologisk virkning. En amerikansk medisinsk forsker, Martin L Pall, har levert et viktig bidrag med sin påvisning av at elektromagnetisk stråling selv på svært lave nivåer påvirker kalsiumkanalene i levende celler. Økt kalsiumnivå i cellene har igjen en rekke konsekvenser for den organismen disse cellene inngår i.

Professor Pall er en av flere fagfolk som kritiserer ulike lands miljømyndigheter for ikke å ta risikoen ved elektromagnetisk stråling alvorlig nok. Høsten 2014 hold han et godt besøkt foredrag på Litteraturhuset i Oslo, arrangert av Einar Flydal som ledd i Arne-Næss-seminarene. Mulige opponenter var naturligvis invitert til å kommentere forelesningen, herunder Helsedepartementet, Samferdselsdepartementet, Miljødirektoratet, Statens Strålevern, Folkehelseinstituttet, og super-skeptiker Gunnar Tjomlid. Ingen av dem valgte å komme. Debatten om elektromagnetisk stråling er nemlig, til kraftig applaus fra data- og mobilbransjen, blitt så polarisert at ethvert forsøk på debatt om mulige negative effekter møtes med mobbing og hånlatter, og for aktive forskere med manglende finansiering.

Dette hindrer likevel ikke at kritisk forskning foregår fra ulike innfallsvinkler. Professor Martin Blank, som har forsket på helseeffektene av elektromagnetiske felter  i mer enn 30 år, har oppsummert kunnskapen i sin bok «Overpowered» som herved anbefales. Det kan også være verdt å titte på Einar Flydals løpende kommentarer til denne debatten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: