Vindkraft på Fosen – et stort feilgrep

th.jpg

foto:  energibransjen.no

Den planlagte og snart påbegynte  utplasseringa av gigantiske vindturbiner på Fosen, Snillfjord og Hitra er et ufattelig og antakelig irreversibelt overgrep mot natur og miljø. Store inngrepsfrie naturområder skal raseres og grunnlaget for reindrifta rives vekk. Flora og fauna blir skadelidende.

Flere hundre kvadratkilometer villmark vil bli rasert av anleggsveier  og overføringslinjer, og de store tårnene vil dominere landskapet i vid omkrets. Reindrifta – som allerede er sterkt presset – vil miste viktige beiteområder og trekkveier. At en slik rasering av sårbar natur og et slikt overgrep mot en viktig kulturtradisjon i regionen vår skal skje i miljøets navn gjør ikke saka bedre.

De foreliggende planene ble for flere år siden godkjent av regjeringa Stoltenberg, til tross for at de ifølge regjeringa egne retningslinjer har et «sterkt konfliktpotensial».  Manglende lønnsomhet gjorde at Statkraft la planene til side, men konsernet har  – etter sterkt påtrykk fra regjeringa Solberg – satt sammen et konsortium basert på utenlandske kapitalinteresser som har børstet støv av prosjektet. Lokale politikere og næringslivet på Fosen har store forhåpninger til denne utbygginga, og kan kanskje gjøre det godt i en kort anleggsperiode, men når gigant-anlegget står ferdig og naturen er ødelagt vil det bare være bruk for en håndfull vedlikeholdsarbeidere. 

Miljøpartiet De Grønne mener, liksom resten av miljøbevegelsen, at det er viktig og nødvendig å erstatte fossile energikilder med fornybare, men det gjelder å holde tunga rett i munnen. Vi kan ikke redde klimaet ved å ødelegge resten av den urørte naturen i landet vårt.

Norge har et overskudd av elektrisk energi og et stort potensiale for energisparing. Det er riktig å legge til rette for økt produksjon av elektrisitet i Norge, blant annet for å kunne erstatte fossil energi i transportsektoren og drive en forsiktig utveksling av elektrisk kraft med vår naboland, men det kan ikke aksepteres å ofre store uerstattelige naturverdier på for å øke energiforbruket ytterligere. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: