En bro for mye for kurderne?

Turkey-Jarablus-Syria

Den kurdiske YPG-geriljaen, tilhørende partiet PYD, har vært de viktigste bakkestyrkene i kampen mot ISIL i Syria. Med amerikansk flystøtte har de tatt makta i store områder. YPG holder hele grensa mellom Syria og Tyrkia fra Irak til Eufrat. Men både USA og Tyrkia har advart PYD mot å krysse over til vestsida av Eufrat, noe de må gjøre for å nå sitt erklærte mål om å etablere en korridor til den kurdisk-befolkede Afrin-enklaven. Erdogan har flere ganger truet med militære angrep på kurderens autonome region, Rojava, dersom Eufrat ble krysset.

Advarselen til tross, USA ga flystøtte da YPG som hovedstyrke i alliansen , SDF, tok en viktig bro over Eufrat og etterhvert også den viktige byen Manbij der ISIL hadde hatt makta i tre år. Manbij skal være overlatt til lokale krefter, men SDF har rykket videre både vestover i retning Afrin og nordover mot grensebyen Jarablus. Dette har blitt for mye for deres fiender.

Erdogan gjorde for få dager siden alvor av sin trussel, og satte militære styrker inn for å hindre kurdisk kontroll mellom Jarablus og Afrin. Den offisielle begrunnelsen var å angripe ISIL, men for Erdogan er kurderne hovedfienden

th

Biden og Erdogan

Påskuddet om å angripe ISIL er syltynt, Det kunne Tyrkia ha gjort når som helst de siste tre år. Det er påfallende at Tyrkia kunne erobre Jarablus uten motstand fra ISIL. Enda mere påfallende er det at den tyrkiske invasjonen fant sted kort etter at USAs visepresident, Joe Biden, besøkte Erdogan i Ankara.

Biden oppfordret PYD til å trekke sin styrker tilbake til østsida av Eufrat. Svarene fra kurdisk side har vært unnvikende, og Tyrkia har vært i kamp med kurdiske styrker nær Jarablus.

Kurdiske styrker har gjort det skitne arbeidet med å jage vekk ISIL fra hele det nordøstlige Syria, og har etablert relativt fredelige og ordnende forhold der. Til dette har de hatt støtte fra USA, fra Russland og til tider fra Assadregimet. Alle har de sett det som nyttig å akseptere kurdisk kontroll i områder med kurdisk flertall. Men ingen av dem ønsker at kurderen skal bli FOR sterke. Det var nylig harde kamper mellom Assad-styrker og kurdiske sikkerhetsstyrker i byen Hassakah. Russerne som tidligere støttet kurdiske framstøt fra Afrin mot Aleppo, gjør det ikke lenge., og Tyrkia angriper både Afrin og Rojava med artilleri og tanks.

Det ser med andre ord ut til at PYD har latt sine styrker rykke en bro for langt. Kurdere har ofte opplevd at store og små makter har innstilt sin støtte til dem, når kurderne ikke lenger er nyttige i stormaktsspillet. Nå frykter PYD at USA ikke lenger har bruk for dem. Bidens uttalelser kan tolkes slik at USA vil holde sin hånd over Rojava, hvis PYD trekker seg tilbake over elva. Det ville antakelig være dumt å la være å lytte til denne oppfordringen. Historien har mange eksempler på at kurdiske opprørere som har etablert sitt styre i store og små områder, er blitt slått ned etter måneder og år. Hvis ikke USAs holder en beskyttende hånd over det revolusjonære Rojava, vil Erdogan og Assad fort bli enige om å knuse det kurdiske eksperimentet.

Reklamer

1 kommentar (+add yours?)

  1. Jan Bojer Vindheim
    nov 17, 2016 @ 10:25:38

    I november begynte YPG å trekke sine styrker tilbake til østsida av Eufrat: http://ekurd.net/syrian-kurdish-withdraw-manbij-2016-11-16

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: