Barzani spiller høyt

880df797037d8bf15c824e4d9baf2312_l

Massoud Barzani. president på overtid i Kurdistan-Irak

Massoud Barzani, som sitter på overtid som kurdisk president, har overraskende  tilbudt seg å  gå av  og overlate plassen til en midlertidig president inntil det kan avholdes nyvalg. Barzani leder partiet KDP, og har naturligvis KDPs støtte. Alle de andre viktige partiene    2 store og tre mindre  – har lenge krevd hans avgang. Men siden ingen har forventet at han virkelig skulle gå av, er det heller ingen kandidat til å ta over. Barzanis utspill tvinger opposisjonen til  å finne en slik kandidat, og baktanken er åpenbart å demonstrere at ingen annen enn Massoud Barzani kan fylle posten.

Barzanis erklæring er med andre ord ledd i et politisk spill,  og ikke et alvorlig tilbud om å overlate jobben som president til noen andre, men det er også et tegn på at den massive kritikken har hatt en virkning.  Og kritikken kommer ikke bare fra de andre partiene, men fra store deler av befolkningen. Kurdistan er rammet av en alvorlig økonomisk krise og en  kostbar krig mot ISIL.  To millioner flyktninger fra krigen fyller  ikke bare de mange  teltleirene organisert av Norsk Folkehjelp, Røde Kors og andre internasjonale organisasjoner, men også halvferdige bygninger og andre krypinn i byene.

Den økonomiske krisa  rammer befolkningen hardt. De mange offentlig ansatte, som sjelden eller aldri får utbetalt  lønning, demonstrerer i gatene. Mange lærere har gått til streik. Raseriet retter seg i stor grad mot Barzani-klanen som gjennom KDP kontrollerer det meste av regionen. Opposisjonen, med protestpartiet Gorran (Forandring)  i spissen, anklager KDP for å tilegne seg betydelige deler av de store  oljeinntektene, men krigen må  selvfølgelig også ta store deler av skylda for den økonomiske krisa.

20112016155649692443247-840210436636152487041222454

Yousif Mohammed, president i det kurdiske parlamentet, blir av Barzanis parti nektet adgang til hovedstaden

I det kurdiske parlamentet som ble valgt i 2013  er KDP største parti, men har ikke flertall. De to store partiene PUK og Gorran er tilsammen større enn KDP. Det er også to viktige islamistpartier og flere småpartier i parlamentet, men etter at  de folkevalgte i fjor høst nektet å forlenge Barzanis presidentperiode, har KDP satt parlamentet ut av funksjon.  Parlamentets president, Dr. Yousif  Mohammed fra Gorran blir av KDPs sikkerhetsfolk nektet å reise  inn i hovedstaden Erbil.  Fire regjeringsmedlemmer fra Gorran har også blitt sparket, og erstattet med folk fra KDP. Etter dette har parlamentet ikke vært samlet.

Ved direkte valg ble Barzani i 2009  valgt til president med nesten 70% av stemmene. Hans mandat  utløp i  2013, men ble   i2015 forlenget av  parlamentet etter  hissig debat. Det ble ikke enighet om noen ny forlengelse i fjor høst; Barzani har fortsatt å fungere uten demokratisk mandat. Hans tilhengere hevder at ingen andre kan fylle denne viktige stillingen. Det er dette som nå blir stilt på prøve.

De to store  partiene PUK og Gorran, som har inngått en samarbeidsavtale, har naturligvis flere dyktige politikere å lansere som presidentkandidat. Gorrans leder, Nawshirwan Mustafa, en berømt kommandant fra geriljakrigen mot Saddam Hussein, blir raskt nevnt. Mustafa har imidlertid sagt at han ikke ønsker jobben, fordi administrasjonen er pakket med KDP-lojalister. «Som president i Arbil ville jeg ikke  kunne gjøre annet enn å røyke og drikke te. De kan jeg gjøre mere behagelig hjemme i Suleimania» skal han ha sagt.  Og den situasjonsbeskrivelsen kan en annen mulig presidentkandidat skrive under på. Barham Salih fra PUK var nemlig statsminister i to år, den gang KDP og PUK delte regjeringsansvaret. Han gikk til jobben med stor reformiver, men alle hans initiativ ble blokkert,  ikke bare  av KDP men også av Salihs motstandere i PUK.

Barzanis utspill kom etter at parlamentspresident Mohammed i en tale erklærte at demokratiet i Kurdistan er satt ut av funksjon. Utspillet  står i klar motsetning til KDPs tidligere avvisning av kompromiss. Opposisjonspartiene har tatt Barzanis utspill på alvor, og  erklært seg villige til  å gå inn i forhandlinger, selv om Gorran har uttrykt sterk tvil om muligheten for å oppnå enighet om veien ut av krisa.

Barzani har med dette jekket opp potten i det politiske spillet. Det gjenstår å se om han og hans parti kan innkassere gevinsten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: