Demokratisk underskudd i Sør-Kurdistan støttes av Børge Brende

yousif

Den kurdiske stortingspresidenten Yousif Sadiq (i midten) sammen med meg og Hawraman Ahmed.

Idag hadde jeg gleden av å møte den kurdiske stortingspresidenten Yousif Mohammed Sadiq fra reformpartiet Gorran. Han er i den spesielle situasjon at han forhindres fra å ta sitt sete i Parlamentet i hovedstaden Hewler (arabisk: Arbil). Hewler er nemlig under kontroll av partiet KDP hvis leder, Massoud Barzani, fortsetter å opptre som president til tross for at hans mandat utløp for snart fire år siden. Utenriksminister Børge Brende er blant de mange representanter for det internasjonale samfunnet som like fullt fortsetter å akseptere Barzani som president.

Barzani har uten legalt grunnlag avsatt Gorrans medlemmer i regjeringen og nekter å anerkjenne Sadiq som ordfører i parlamentet. Han har instruert sine sikkerhetsstyrker om å nekte Sadiq adgang til Hewler. Dette skjedde, hevder Sadiq, få dager etter at Sadiq innkalte oljeminister Ashti Hawrami til å forklare seg for parlamentet om hvor oljeinntektene blir av. Det er godt kjent at Barzani og hans partifelle Hawrami har fingrene dypt nede i oljekrukka. Den manglende demokratiske kontrollen med oljeinntektene er en alvorlig hindring for regionens utvikling og en viktig destabiliserende faktor.

Sadiq tok derfor imot meg og min venn Hawraman i et kontor i Suleimania, en by som er under kontroll av partiene Gorran og PUK. Han uttrykte stor bekymring for den legitimitet Brende og mange andre gir Barzani ved å godta hans lovstridige pretensjoner. Spesielt pinlig er dette fordi KRG fortsatt framstilles som et demokratisk lyspunkt i en urolig region. Noe av bakgrunnen for det internasjonale samfunns vegring mot å utfordre Barzani, er naturligvis den sentrale rolle Kurdistan og Kurdistans pesh-mergastyrker spiller i kampen mot ekstremistene i Daesh («IS»).

Sadiq er urolig for at Barzani er villig til å starte en ny kurdisk borgerkrig for å unngå å gjennomføre valgene som etter planen skal avholdes i september og som med stor sannsynlighet vil frata KDP plassen som største parti i det kurdiske parlamentet. KDP har mistet oppslutning blant annet som følge av at peshmerga-styrkene deres flyktet i 2014, og lot Daesh rykke inn på Shingal og Nineve-slettene, områder som stort sett er befolket av minoriteter som ezidier og assyrere

Ezidiene på Shingal har vendt ryggen til KDP, og mange har isteden vendt seg til PKK. Frykten for en ny krig mellom de kurdiske partiene henger sammen med Barzanis nylige utplassering av væpnede styrker i Shingal og Makhmour. Kort før hadde Barzani besøkt den tyrkiske presidenten i Ankara. Tyrkia er sterkt opptatt av å begrense PKKs innflytelse både i Irak og Syria , og den spente situasjonen på Shingal har klar sammenheng med Barzanis nære bånd til Erdogan. Iransk støtte til PKK gjør ikke situasjonen bedre. Sadiq mener det er viktig å styrke samarbeidet med Bagdad, for å motvirke Tyrkias og Irans innflytelse.

Yousif Sadiq er altså ingen tilhenger av KDP, men i likhet med ezidi-lederen Haydar Shesho, ser han heller ingen langsiktig rolle for PKK i Sør-Kurdistan. Han mener, i likhet med andre sør-kurdiske politikere vi har snakket med de siste dagene, at PKK bør trekke seg ut av Shingal og øvrige områder i  Sør-Kurdistan (altså det nordlige Irak), og at Barzani til gjengjeld skal unnlate å blande seg inn i PKKs maktområder i Tyrkia og Syria.

Dette vil kanskje svekke den kortsiktige faren for nye væpnede sammenstøt mellom styrker støttet av henholdsvis KDP og PKK, men på lengre sikt er det ingen god løsning å bygge opp de ulike delen av Kurdistan som små ettpartistater. Sadiq ber om at Børge Brende og andre representanter for det internasjonale samfunnet utfordrer Massoud Barzanis maktovergrep og bidrar til å styrke og utvikle de demokratiske institusjonene som nå er satt ut av funksjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: