Hos Yaresaniene

Veien opp til yaresanienes helligdom Baba Yadegar  Inskripsjonen  til høyre forteller at området er hellig , og ber om at man viser respekt.

Rundt fjellkjeden Zagros, som skiller Iran og Irak, har ulike religiøse minoriteter holdt stand i den hovedsakelig kurdiske befolkningen. En av de mindre kjente er Yaresaniene, som av religionsvitere ofte grupperes sammen med Yezidiene lenger vest og Aleviene i Tyrkia under betegnelsen yazdanier, eller engledyrkere.

Yaresaniene kalles også Kakai, eller Ahl e-Haqq, og utgjør noen millioner mennesker i Iran og nabolandene. De diskrimineres ofte av sine muslimske naboer, og forfølges med glød av slike grupper som Den Islamske Stat (daesh)

Jeg har lenge forsøkt å finne ut mere om denne religionen, og takket være et sammentreff av omstendigheter har jeg nå kunnet realisere dette. Yaresanier jeg har truffet i Norge satte meg i kontakt med sine trosfeller i Iran. Disse tok imot med med åpne armer, førte meg til sine viktigste helligdommer og introduserte meg for sine fremste representanter.

baba_yadegar

Mausoleet til Baba Yadegar,

Slik kunne jeg sammen med en gruppe unge menn vandre en bratt vei langs ei fjellside ikke langt fra Khanaquin i Irak, men på Iransk side av grensa. Høyt oppe på en knaus ligger gravmælet til helgenen Baba Yadegar. Flere andre bygninger er også oppført her, og en sti fører til en hellig kilde lenger inne på fjellet.

Inne i mausoleet skal riktignok ikke Baba Yadegar ligge; for han har gått i skjul liksom sjia-muslimenes skjulte imamer. Gravmælet er prydet med bilder av Ali ibn Abi Talib og hans nevø Hussein. Skjønt yaresaniene ikke er (sjia-)muslimer anser de nemlig Ali og Hussein som perfekte mennesker, og mener de flere ganger har vært gjenfødt i yaresanienes rekke av profeter.

De mener den menneskelige ånd overlever den fysiske død og kan tre inn i nye legemer, både som mennesker, dyr og planter, avhengig av sin livsførsel. Dette konseptet kalles Doon-a-doon, og er selvfølgelig i slekt med reinkarnasjons-tanken i indiske religioner så vel som i geografisk mere nærliggende trossamfunn som yezidier, alevitter og alawier. Religionshistorikere mener all disse grupperingene bygger på elementer av en urgammel religion som har blitt ført videre igjennom folkevandringer fra Sentralasia til Iran og India for mere enn 5 000 år siden.

jalal

Sayed Jalal al-Din, med yaresanienes karakteristiske  ustussede bart.

Etter å ha kysset Baba Yadegars grav og drukket  av den hellige kilden, oppsøkte vi Sayed Jalal al-Din i hans tekkiyeh i landsbyen Tootshami. Jalal al-Din er sønn av yaresanienes overhode Sayed Naser al-Din og har overtatt sin fars rolle som veileder for medlemmene av yaresani-samfunnet. Som andre kurdiske høvdinger bruker Jalal al-Din sin innflytelse til å mekle i små og store konflikter; mens vi var der hjalp han blant annet en trosfelle som var blitt lurt av en bilselger.

Videre på vår vei ble vi innviet i enda et sentralt element i yaresanienes religiøsitet. Sang og musikk står sentralt i deres samvær, og aller viktigst er strengeinstrumentet tambur. Vi besøkte flere tambur-makere som alle også er musikere, til dels med internasjonalt ry. Tamburen behandles med dens største respekt, det er vanlig å kysse instrumentet når man tar det fram og før man legger det vekk. Til akkompagnement av tamburen – noen ganger ledsaget også av trommer, fløyter og andre strengeinstrumenter – synges de hellige tekstene som er nedtegnet av yaresani-samfunnets grunnlegger Soltan Sahak og hans etterfølgere. Disse er gjengitt i 41 bøker som bare finnes på den kurdiske dialekten Gorani, og som ikke foreligger i trykt form, men de viktigste hymnene kan yaresaniene både synge og spille. Og det er det en å fryd å  få overvære.

ostad

Ostad Taher YarVaisi er en av yaresanienes mest respekterte tambur-spillere, Han har  turnert  blant annet  i Europa, men har måtte oppgi dette grunnet sin høye alder (han er nå 86 år gammel).

Flete bilder her: https://www.facebook.com/jan.b.vindheim/media_set?set=a.10154426185806466.1073741847.597721465&type=3&notif_t=like&notif_id=1495264580409547

1 kommentar (+add yours?)

  1. Stein Sæther
    mai 17, 2019 @ 10:15:07

    Takk.
    Stein S

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: