Jesidienes tragedier

( Dette innlegget er refusert i en rekke norske aviser)

Den 3. august 214 gikk den såkalte Islamske Stat, eller Daesh, til angrep på Shingal (arabisk Sinjar) et fjellområde ved grensa mellom Irak og Syria. Lokalbefolkningen består stort sett av jesidier, ei kurdisktalende folkegruppe som ikke er muslimer men følger sin egen religiøse tradisjon. Dette gjør jesidiene til vantro, og dermed et mål for de militante daesh-krigerne.

De kurdiske styrkene som skulle forsvare området, peshmergas fra partiet KDP,  forsvant hurtig og etterlot seg en forsvarsløs befolkning som ble et lett bytte for islamistenes brutalitet. Noen få menn og kvinner dannet forsvarsgrupper som holdt Daesh tilbake. Mange tusen jesidier klarte å flykte til de kurdiske områdene lenger nord, eller opp på selve Shingal-fjellet. Der manglet de både mat og vann i den brennende heten, dette gikk særlig ut over de gamle og de minste. Etter flere uker ble de overlevende omsider reddet av kurdiske styrker tilknyttet det radikale partiet PKK.

Men det var verre i byer og landsbyer. De islamistiske krigerne massakrerte tusenvis av voksne menn på stedet, mens nye tusener av kvinner og barn ble ansett som krigsbytte og ført bort. Vantro kvinner kan ifølge ideologien til Daesh gjøres til slaver, og tusenvis av jesidi-kvinner ble gjort til sexslaver. Det ble opprettet egne markeder der jesidiske kvinner ble solgt på auksjon, men barna ble opplært i islamistisk ideologi.

Siden jesidikvinnene er varer for islamistene, har det vært mulig for slektninger å kjøpe mange av dem fri fra fangenskapet. Andre har klart å flykte. Mange er også frigjort under offensivene mot Mosul og andre islamistkontrollerte områder. Disse kvinnene er alle sterkt traumatisert og forteller om voldtekter og mishandling. De som er gravide orker ofte ikke tanken på å føde voldtektsmennenes barn . Norske TV-seere vil huske hvordan Nadia Murad brøt sammen i gråt da hun fortalte sin historie.

I et tradisjonsstyrt samfunn som Shingal vil kvinner som er voldtatt eller har hatt sex med fremmede normalt bli utstøtt av familien og samfunnet. Dette har også vært et mål for islamistene som jo ønsker å utslette jesidiene totalt. Imidlertid har jesidienes åndelige ledere, med Baba Sheikh i spissen, erklært at det er en plikt å ta vare på disse kvinnene, og de fleste av dem er da også tatt imot av sine familier. Det fjerner naturligvis ikke de omfattende psykiske og fysiske skader kvinnene har vært utsatt for. Tilværelsen i flyktningeleirene i Kurdistan gir heller ikke gode betingelser for rehabilitering.

Mange tusen jesidi-gutter har også vært fanget, og i mange tilfeller lært opp til å bli daesh-krigere og å hate sin egen familie. Også disse guttene trenger psykiatrisk og medisinsk hjelp i tillegg til grunnleggende behov for mat, klær og husly.

Flyktningene største ønske er å kunne vende tilbake til sine hjem. Men Shingal, som nå er frigjort fra islamistene, ligger i ruiner, og det går seint med gjenoppbygging. Få jesidier har vendt tilbake. Shingal er blitt en brikke i maktkampen mellom ulike kurdiske grupper og regjeringa i Bagdad. Tre væpnede grupperinger står mot hverandre.

Det revolusjonære kurder-partiet PKK har etablert seg i nordvestlige deler av Shingal, mens østlige deler er kontrollert av styrker fra det mere konservative partiet KDP. I sør har sjia-militser tilknyttet regjeringa i Bagdad rykket inn. Situasjonen er svært spent og det har vært kamper mellom grupperingene.

Mange jesidier har, sjokkert over KDPs flukt i 2014, sluttet seg til PKK-organiserte militsgrupper, som krever at Sinjar må organiseres som en ny kanton, etter mønster av PKKs områder i Syria. KDP ønsker derimot å gjøre Shingal til en del av den kurdiske regionen og etterhvert en del av et selvstendig Kurdistan. Regjeringa i Bagdad ønsker på sin side å bevare Shingal som en del av det arabiske Irak. KDP har støtte hos jesidienes tradisjonelle ledelse som holder til nordøst for Mosul i Sheikhan-området, mens PKK kan utnytte de gamle motsetningene mellom denne ledelsen og jesidiene på Shingal. Andre grupperinger, som Haydar Sheshos jesidiparti. kritiserer  KDP uten å akspetere PKKs ideologi

Denne maktkampen kurderne imellom, og det uavklarte forholdet til regjeringa i Bagdad, forhindrer gjenoppbygginga av Shingal. Titusener av jesidier  som har mistet troen på ei framtid i Irak, har flyktet til Europa eller andre verdensdeler.  De mest pessimistiske frykter at Daesh har oppnådd sitt mål: å ødelegge jesidisamfunnet for alltid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: