Shingal mellom Arbil og Bagdad

DMwkCWIW0AERolE

To yezidier på Shingal: Haider Shesho og  Hashd i- Shaabi kommandant  Khal Ali.

Den irakiske offensiven, som den siste tida  har presset kurdiske styrker ut av Kirkuk og andre omstridte områder, har blitt godt tatt imot av  minoriteter som yezidier og assyrere,  grupper som har følt seg undertrykt av kurdisk maktmisbruk.

Fjellområdet Shingal (arabisk : Sinjar) ble verdenskjent i august 2014 da jihadistene i Daesh  gikk til angrep.  Lokalbefolkningen tilhører stort sett yezidi-religionen, som både daesh og andre muslimer anser som skitne  djeveldyrkere.  Daesh anser det som sin plikt å avlive mannlige yezidier og de anser det som sin rett å  bruke kvinnelige yezidier som slaver.

Yezidiene er kurdere, og mange kurdere anser yezidismen som den opprinnelige kurdiske religionen. Det forhindrer ikke at yezidier foraktes og diskrimineres av det sunnimuslimske flertallet blant dagens kurdere.  Mange yezidier bor i det som offisielt er den kurdiske regionen i Irak, spesielt rundt storbyen Dohuk. Men de fleste bor i to områder i provinsen Ninava. Et område som omfatter distriktet Sheikhan og yezidienes viktigste helligdom, Lalish, har vært under kontroll av kurdiske styrker siden 1992, mens det meste av Shingal, lenger nordvest, kom under kurdisk kontroll i 2003.

De kurdiske peshmergastyrkene ble den gangen ønsket velkommen av yezidiene på Shingal,  spesielt etter et omfattende terrorangrep fra en forløper for Daesh i 2007, der mange hundre mennesker ble drept og to av yezidienes landsbyer jevnet med jorda. Imidlertid ble det snart klart at  det dominerende partiet KDP ikke tolererte noen konkurranse, og at det var KDPs ledelse som skulle utpeke ordfører og andre lokale organer..

De kurdiske partilederne ønsker å inkludere såvel yezidiene på Shingal , som assyrerne på Ninive-slettene i sin framtidige kurdiske stat. Til gjengjeld har  de høyt og tydelig lovet å forsvare yezidier, assyrere og andre minoriteter. Men da angrepet  fra Daesh kom forsvant KDPs styrker uten å avfyre et eneste skudd. For sikkerhets skyld avvæpnet de lokalbefolkningen før de dro. Daesh kunne derfor overta Shingal og Ninive-slettene nesten uten motstand. Noen få peshmergas med lette våpen forsøkte å forsvare sivilbefolkningen, og gjorde det mulig for titusener å flykte opp i fjellet.  Der ble de etterhvert hjulpet av kurdiske styrker fra Syria,  tilknyttet de radikale partiene PYD og PKK. Disse opprettet etterhvert sin egen yezidi-milits, YBS, og begynte å organisere befolkningen etter sin spesielle sosialistiske ideologi.

Ikke før høsten 2016 gjorde KDP noe forsøk på  å gjenerobre Shingal, og selv da nøyde de seg  med å innta selve Shingal by. KDP forsøkte å drive YBS  og andre yezidi-militser vekk. Hayder Shesho, som  hadde organisert ei  gruppe forsvarere da  Daesh angrep, ble  arrestert og anklaget for ulovlig militær virksomhet. Først da han lovet å plassere sin milits, HBE, under KDPs kommando ble han løslatt. KDP innførte også en økonomisk blokade av Shingal, la sterke begrensninger på hjelpeorganisasjonenes innsats  og nektet flyktninger å vende tilbake. I de assyriske områdene foregikk en liknende prosess,  folkevalgte ordførere ble avsatt og erstattet med KDPs folk, Uavhengige styrker, organisert til forsvar mot Daesh,  ble avvæpnet .

Mens KDP altså konsoliderte sin makt på Shingal ved å forfølge yezidier fra andre partier, lot de Daesh beholde makta i områdene sør for Shingal by,  men sommeren 2017 ble Daesh fordrevet herfra av Hashd i- Shaabi, militsgrupper støttet av Teheran, og  dominert av sjiamuslimer. Det er imidlertid også yezidier i Hashd i – Shaabi, og da disse rykket inn fikk de tilslutning av  mange hundre yezidier som forlot KDP og  andre militsgrupper for å delta i frigjøringen av sine hjembyer.  Dermed var Shingal splittet i tre maktområder: YBS, KDP og Hashd i-Shaabi.

Da regjeringa i Bagdad satte inn sitt angrep mot Kirkuk, valgte KDP nok en gang å trekke sine peshmergas tilbake fra minoritetenes områder. Både blant assyrere og yezidier vakte dette jubel. Troen på at KDP brydde seg om deres situasjon og interesser var forlengst borte.  I Shingal ønsket Hayder Shesho de yezidiske Hashd i Shaabi- styrkene  velkommen, det samme gjorde YBS.

For kurdiske nasjonalister er det naturligvis smertefullt å registrere at områder og folkegrupper som lenge har vært ansett som selvsagte deler av det kurdiske maktområdet, sier nei takk til å bli styrt fra Arbil, og jubler over at peshmergastyrkene forsvinner. Det bør vekke til ettertanke at den kurdiske regionen har ledere som støter folk fra seg. Ansvaret for hele den katastrofen  som Bagdads angrep på Kirkuk innledet, hviler på de kurdiske klanlederne som behersker partiene KDP og PUK.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: