En reise til Rojava – I

rojava

Som engasjert i kurdiske spørsmål har jeg etterhvert tilbrakt mye tid i ulike deler av Kurdistan, og i desember 2018 fikk jeg omsider mulighet til et kort besøk i det kurderne kaller Vest-kurdistan, eller Rojava, og som i norske medier omtales som det nordlige eller nordøstlige Syria.

De kurdiske områdene i Syria var lenge en taus sektor, et område der kampen for kurdiske rettigheter lot til å være fraværende, og der kurdiske geriljastyrker ikke opererte. Men de siste åra er dette snudd på hodet; under den fortsatt pågående krigen i Syria har styrker knyttet til det kurdiske partiet PYD vært sentrale i bekjempelsen av Den Islamske Stat. Kurderne er den klart dominerende parten i det som kalles Syrias Demokratiske Styrker (SDF) og som med støtte fra amerikanske fly har tatt kontroll over store områder, inklusive islamistenes tidligere hovedstad Raqqa.

PYD er søsterparti av PKK, partiet som i førti år har drevet geriljakrig i Tyrkia. Under ledelse av den fengslede Abdullah Öcalan har disse partiene utviklet sitt teoretiske grunnlag fra maoistisk folkekrig til en særegen teori om grasrotdemokrati, inspirert av min ungdoms helt, den amerikanske øko-anarkisten Murray Bookchin. For mange venstreorienterte framstår Rojava idag som et land der folket har reist seg mot undertrykkelsen og innført folkestyre basert på likestilling og økologisk fornuft. Ironien i at USA er garantist for dette anarko-maoistiske eksperimentet er vanskelig å overse, men ingen veit hvor lenge dette samarbeidet vil bestå.

ptroz

Den kurdiske regionen er flat, fruktbar og oljerik

Det var derfor med store forventinger og stor nysgjerrighet jeg ankom til ferjestedet ved Tigrisfloden, der det dominerende partiet i Irakisk Kurdistan, KDP, avgjør hvem som får krysse over til den andre sida. Jeg var lovet tillatelse, men det hadde ikke grensekontoret til KDP fått beskjed om. En ansvarlig ung kvinne var åpent mistenksom, først etter mange telefoner og sms-er ble jeg sluppet ombord i en av de små båtene som sto for passasjertransporten over den flomstore elva.

ptroz

Grensa sett fra syrisk side. Trailere kjører over ei pontongbru, mens passasjerer  inntil nylig ble kjørt i små båter.

På den andre sida ble jeg til gjengjeld godt tatt imot. Jeg ble vist til et kontor der en ung mann spurte om jeg var Jan, og på bekreftelsen kunne fortelle at jeg var gjest av utenriksminister Omar. Snart satt jeg i en bil med sjåfør fra sikkerhetspolitiet Asayish på vei til hovedstaden Qamishlo. Ferden gikk på elendige veier over åpne sletter der store saueflokker beitet fredelig rundt oljepumper og kornsiloer.

Rojava selger olje og landbruksprodukter til både Assad-regimet og irakisk Kurdistan. Forholdet til regimet er ambivalent og pragmatisk. Kurderne kontrollerer enklaver i regimekontrollerte byer som Damaskus og Aleppo, mens regimet til gjengjeld kontrollerer en stor del av Qamishlo, foruten flyplassen ved byen, Damaskus betaler også lønninger for mange funksjonærer i de områdene kurderne holder.

De store nedbørmengdene skapte vanndammer både i veien og på jordene, også gatene i Qamishlo var fulle av gjørme, men jeg fikk meget billig hotellrom og var tidlig neste morgen, med innleid guide og sjåfør, på vei til byen Kobani, 500 kilometer lenger vest. Mesteparten av veien hadde vi en tyrkisk grensemur til høyre og det åpne fruktbare slettelandskapet til venstre. Dette landskapet er ikke like egnet for geriljakrig som fjellstrøkene i Tyrkia, Iran og Irak, men er nå under tydelig kontroll av det som kalles Folkets forsvarsstyrker (YPG) og Kvinnenes Forsvarsstyrker (YPJ). Områdene der vi kjørte var fredelige og uten mange spor av krig, men veisperringene ligger tett. Med passerseddel som fortalte at jeg var regimets gjest ble vi vinket forbi køene av blide menn og kvinner.

edf

Fortsatt står noen områder igjen slik de nådeløse islamistene  forlot dem i 2015.

Kobani er blitt en viktig by i kurdisk historie. det var her den Islamske Stat, daesh, gikk på sitt første store militære nederlag. Den siste håndfullen av kurdiske forsvarere var i desember 2014 trengt sammen på noen få kvartaler opp mot den tyrkiske grensa, og det endelige nederlaget var forventet da hjelpen kom fra uventet hold. Kurdisk artilleri fra Nord-Irak fikk tillatelse til å kjøre gjennom Tyrkia for å unnsette forsvarerne og – enda viktigere – amerikanske flystyrker gikk til angrep på islamistene som holdt det meste av Kobani. I januar 2015 måtte daesh trekke seg tilbake, men de etterlot seg en by i ruiner.

Den byen jeg kom fram til er i stor grad gjenreist, men et par kvartaler som fortsatt ligger rasert forteller sitt tydelige språk. Det samme gjør den store gravplassen for martyrene i utkanten av byen, og statuen av en engel over ruinene av stridsvogner brukt av islamistene som dominerer et sentralt veikryss.

dav

Mohammed Abdi  har ansvaret for fotballbanen, som  foreløpig ligger   lagret bak ham.

Det var også en annen grunn til at jeg ville besøke Kobani; Sør-trøndelag Fylke har bidratt til gjenreising av Kobane med en bevilgning på 50 000 til Foreningen- Fotballbane for jenter og gutter i Kobane. Jeg hadde håper at den planlagte kunstgressbanen nå var ferdigbygd. Det var den ikke, de enorme regnskyllene som har rammet Mesopotamia de siste ukene har ført til utsettelse, men jeg fikk iallfall se området der banen er under bygging og alt utstyret som ligger lagret.

Neste dag kjørte vi ned til Eufrat-floden, for mange år  siden Romer-rikets østgrense, og idag den faktiske grensa mellom Assadregimet og det kurdisk dominerte området. Morgentåka lå for tett til at jeg kunne se over elva. Vi brøt ut av den lange bilkøen før brua over Tisreen-demningen, min guide kjøpte fisk og jeg nyttet høvet til å forurense floden med urin. 

Fortsettelse følger !

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: