Lukten av TERF-blod

 

Noen av de mer høflige kommentarene Rowling har fått på Twitter

Inntil nylig anså jeg debatten om menneskers rett til å definere sin egen kjønnsidentitet som en naturlig videreføring av det langvarige arbeidet for å hente seksualiteten opp av de lumre og innestengte fordommenes rom. En kamp som har gjort det mulig for homofile å stå fram offentlig, som gjør det mulig å elske hvem man vil og gifte seg med dem, hvis det er det man ønsker. De grove angrepene som nå rettes mot J K Rowling og andre som stiller spørsmålstegn ved hvor denne prosessen er på vei, har imidlertid gjort meg dypt urolig.


Knyttet sammen med debatten om seksualitetens vilkår har det foregått en utvikling av hvordan kjønnsroller blir forstått. Nå betegner begrepet «kjønn» flere forskjellige forhold. Det biologiske kjønn er for de flest fastlagt som maskulin eller feminin fra fødselen av, men kjønnsrollene er det ikke. Det som kalles sosialt kjønn, på engelsk gender, er i prinsippet et åpent felt. Vår oppførsel begrenses nok til en viss grad av fysiske forutsetninger, men først og fremst av sosiale rammer og forventninger.

Det er en pågående prosess å kjempe for at folk skal kunne kle seg som de måtte ønske, velge sine gjøremål som de vil og generelt utvikle sin personlighet uavhengig av de sosiale forventninger de er omgitt av. Da jeg gikk på skolen skulle gutter ha sløyd, og jenter ha håndarbeid. Idag er det akseptert at menn kan sy og kvinner kan snekre. Fra feminismen og bevegelsene for homofiles rettigheter har en ny og bredere bevgelse utviklet seg: kampen står nå for rettighetene til LHBT: lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Disse gruppenes kamp for sine rettigheter har vært i grunnleggende samsvar med mine egne dypt internaliserte holdninger. Jeg har ansett det som en selvfølge at folk skal kunne definere seg selv som mann, kvinne eller noe annet og få aksept for dette. Likeså at kjønnskorrigerende behandling skal være tilgjengelig for dem som opplever at de befinner seg i feil kropp.

Det er likevel noen konsekvenser av denne prosessen som jeg reagerer på. Etter en lovendring i 2016 kan enhver endre sitt juridiske kjønn, nedfelt blant annet i pass og personnummer, gjennom en enkel erklæring. Noen fysisk endring kreves ikke. Biologisk kjønn avskaffes som kategori og erstattes med opplevd, eller psykologisk kjønn, helt etter eget forgodtbefinnende

I noen situasjoner blir dette et paradoks, for eksempel i en garderobe der kvinner og menn skal være atskilt. Om en person med mannlige kjønnsorganer kler av seg i et rom forbeholdt kvinner, vil det vekke reaksjoner, selv om vedkommende hevder å være kvinne og tilmed kan framvise jurdisk dokumentasjon på dette. Det strider mot grunnleggende virkelighetsforståelse, og gjerne også normal anstendighet. Men LHBT-bevgelsen hevder det er diskriminerende mot tranpsersoner, transfobisk, å reagere på dette.

Nå er det ikke alle som har støttet kampen for de homofiles rettigheter som følger med på dette lasset. Enkelte feminister har protestert mot å måtte akseptere menn med penis som kvinner, og har – iallfall figurativt – fått de mest absurde kravene i halsen. En lesbisk kvinne skriver på sin facebookside at hun «ikke ønsker å suge kuken til en lesbisk transkvinne». Men kjønnsskifte-aktivistene har utviklet et eget skjellsord for feminister og lesbiske som ikke kjøper hele pakka; de kalles TERF: Trans-Exclusionary Radical Feminists

For det er ikke tvil om at trans-aktivistene har erobret språket. Det har blitt et spørsmål om terminologi. Menn som skifter kjønn blir transkvinner, og kvinner som skifter kjønn blir transmenn. I en videreføring av denne prosessen endres også betegnelsen på dem som ikke skifter kjønn, de som rett og slett har kunnet anses som normale. Kvinner som alltid har vært kvinner, er ikke lenger bare kvinner, de er blitt cis-kvinner. Jeg for min del er ikke lenger bare mann, jeg er en cis-mann. Transpersonene og deres støttespillere har okkupert språket og gjør krav på at deres virkelighetsforståelse skal almengjøres.

En annen påfallende utvikling er at skifte av kjønn har blitt et motefenomen i noen ungdomsgrupper. Der kampen tidligere sto om muligheten og retten til å sprenge kategoriene, å bryte ut av snevre kjønnsroller, ønsker nå mange, spesielt unge kvinner å endre sitt biologiske kjønn samtidig. Da den amerikanske legen Lisa Littmann publiserte en studie av dette fenomenet i et obskurt fagtidsskrift, og ga det betegnelsen Rapid Onset Gender Dysphoria ble hun utsatt for en massiv svertekampanje i sosiale medier. bevegelsen for transpersoners rettigheter forvandlet seg til en nådeløs forfølgelse av dem de anser som sine kritikere.

Denne tweeten fra Rowling utløste svertekampanjen

Kampanjen mot Lisa Littmann er likevel småtterier mot den kampanjen som nå foregår mot forfatteren J. K. Rowling. Hun misliker utviklinga i den offentlige debatten om kjønnsskifte, og tvitret en protest da Maya Forstater mistet jobben, etter å kritisert en lovendring som tillater enhver å erklære sitt kjønn uavhengig av biologi. Den utløste en hissig bølge av kritikk mot Rowling, som hun reagerte på med et langt essay der hun skriver både om at hun frykter unge jenter presses til et kjønnsskifte de seinere kan angre på, at hun misliker at personer med penis kan kalle seg (trans-)kvinner og at hun selv har vært utsatt for seksuelle overgrep og mishandling.

Det skulle hun visst ikke ha gjort. Sosiale medier flommer nå over av de groveste angrep på Rowling. Ulveflokken har fått ferten av en transfobisk TERF, og alle som vil bevise sin progressivitet hiver seg med i jakten på sitt bytte.

I Norge har Nora Selnæs, leder i Oslo Grønn Ungdom, sammen med Camilla Bjørnbakken Langen, nestleder i De Grønne Glitrende (MDGs regnbuenettverk), levert sitt politisk korrekte bidrag i Dagbladet , mens journalistspiren Emilie Portås Anderssen har skrevet et innlegg på nettsiden til NRK der hun anklager Rowling for å være «latterlig transfobisk» (blant annet). Den artikkelen har det heldigvis kommet så mange sterke reaksjoner på at den er blitt omredigert en rekke ganger. (Den første versjonen ligger på archive org).

Nå er debatten på NRK og Dagbladet relativt sivilisert . På Twitter og andre sosiale medier legger translobbyen imidlertid ingen fingre imellom. Forsvaret for de som er undertrykt av trange kjønnsroller er i identitetspolitikkens virkelighet blitt forvandlet til grove angrep på enhver som våger å trekke deres visjoner i tvil.

Min grunnleggende sympati for retten til å definere sin egen seksuelle identitet er dypt rystet. Jeg velger likevel å skjelne mellom retten til å kjempe for seksuell frihet og de grove, rystende og uanstendige utslag denne kampen nå har fått.

7 kommentarer (+add yours?)

 1. Jan Bojer Vindheim
  jul 11, 2020 @ 06:52:13

  Det er kommet en artikkel på norsk wikipedia (https://no.wikipedia.org/wiki/Ciskjønnethet) der det heter: «Ciskjønnethet er det motsatte av transkjønnethet og majoriteten identifiserer seg selv som ciskjønnet.» Jeg tror nok dette er en feilinformasjon. Antakelig vil de fleste bli forbauset over å høre at de er «ciskjønnet».

 2. Torp
  jul 11, 2020 @ 09:27:30

  De fleste ble antageligvis forbauset over å gjøre at de var «heterofile», og. Det betydde ikke at ordet ikke beskrev deres seksuelle legning.

 3. hnohf
  jul 11, 2020 @ 15:11:40

  Norsk Wikipedia har også fått en artikkel om «Transfobi» som synes å gå temmelig langt i retning av å si at hvis du ikke fullt ut godtar transbevegelsens perspektiver, mål og virkelighetsoppfatning, så er du TRANSFOB. Basta. Du er ikke bare uenig, du har en sykelig eller rett ut hatefull oppfatning av transpersoner. Enten er du med, eller så skal du patologiseres.
  https://no.wikipedia.org/wiki/Transfobi

 4. Claudia Wakim
  jul 11, 2020 @ 23:18:09

  Dette er et politisk verktøy. Det er tendenser til å se at type ytterliggående grupperinger krever denne liberaliseringen av kjønn. I USA har det blitt ekstremt – vi skal vokte oss vel for å løfte dette ukritisk inn i vårt politiske rammeverk.

 5. Jan Bojer Vindheim
  jul 14, 2020 @ 16:21:22

  Denne debatten tok virkelig av etter at jeg ble bedt om å skrive en sak til medier 24 :
  Interessant nok er de aller, aller fleste tilbakemeldingene positive. Det tyder på at de toneangivende holdningene egentlig ikke er nedfelt hos så mange.

  https://www.medier24.no/artikler/i-mediene-har-vi-sett-en-rekke-angrep-pa-j-k-rowling-felles-for-de-fleste-er-at-de-tillegger-henne-synspunkter-hun-ikke-har/495988

 6. Jan Bojer Vindheim
  jul 20, 2020 @ 16:36:44

  Et avsluttende innlegg til Medier24:

  Takk til CHRISTINE MARIE JENTOFT for et innlegg i debatten. La meg først si at det gleder meg at transaktivister bruker tid på å konfrontere Duda og andre reelle
  motstandere.

  Jentofts hovedpoeng synes både å være at debatten om Rowling er en avsporing og samtidig at norske medier burde følge J K Rowling på twitter, og fortløpende kommentere hennes tvitring med transaktivisters øyne.

  Jeg må innrømme at jeg ikke hørte om Rowlings påstått transfobiske tvitring før de sinte angrepene på henne begynte å dukke opp i avisene. Hvorvidt dette er norske mediers feil kan naturligvis drøftes, men jeg finner altså ikke grunnlag for det vedvarende raseriet i det Rowling har skrevet. Sant å si synes jeg de fleste innleggene i saka gir en langt mere negativ framstilling av Rowling, enn det hun gir av transpersoner i sine innlegg.

  Etter min vurdering er det i stor grad en kamp om terminologi. Rowling bruker andre ord enn trans-lobbyen ønsker, og forteller en annen historie enn den translobbyen holder seg til. Dermed beskyldes hun for å være transfob og terf, betegnelser det påstås er objektivt beskrivende, men som i mine ører virker nedsettende.

  Det sørgelige er at translobbyen nekter å akseptere at andre perspektiver enn deres eget kan være gyldige. Det er transpersoner som må avgjøre hva som er transfobisk, skriver Jentoft. I så fall blir begrepet ubrukelig i en almen debatt.

  Transpersonene og deres støttespillere ønsker styre debatten etter sine regler. Det er en ufruktbar og dypt autoritær tilnærming.

  Og dermed er denne diskusjonen avsluttet fra min side.

 7. Marianne
  feb 02, 2022 @ 12:10:53

  Godt skrevet, Vindheim. Jeg kjenner meg spesielt godt igjen i det du beskriver om deg selv; at du lenge var positiv til alt regnbuerelatert, men at dette endret seg etterhvert når det gjelder mye innen transpolitikken. Det at jeg fremdeles, selvfølgelig, støtter alt annet i det skeive miljøet, utenom det destruktive transbitene, blir nesten borte for meg, for jeg blir så redd og provosert når jeg opplever nedgradering av kvinnen, heksejakten på J.K. Rowling og ikke minst: At en mann eller kvinne, føler seg «tvunget» til å endre seksualitet, grunnet alt for smale kjønnsroller. La kjønnet være de to de er, men la begge kjønn inneholde alt mulig! Vi er da først og fremst mennesker. ❤ Og det er også mitt inntrykk at flesteparten av oss, ser slik på det, og er positive slik folks rekasjoner var på innlegget ditt lenger oppe, datert 14.07.20

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: