En avtale om Sinjar ?

Sinjar ligger fortsatt i ruiner, mens innbyggerne bor i telt i Kurdistan

Det er nå tre år siden IS/Daesh ble fordrevet fra de siste landsbyene ved Sinjarfjellet, men fortsatt lever det meste av områdets opprinnelige jesidi-befolkning i flyktningeleire i den kurdiske regionen. I mellomtida blir Sinjar kontrollert av ulike militser finansiert fra Bagdad. I områdene nord og vest for fjellmassivet hersker YBS, som er assosiert med det radikale partiet PKK og følger Abdullah Öcalans filosofi; i øst og sør er det jesidier og sjia-arabere fra Folkets Mobiliseringsstyrke, og ved Sherfedin-tempelet står Haydar Sheshos uavhengige jesidistyrker.

Tilbakevending og gjenreising hindres av den uavklarte situasjonen. Jesidienes egne organiasjoner ønsker at Sinjar skal få en selvstendig organisering, med sikkerhetsstyrker og sivile myndigheter utgått fra den lokale befolkningen. Dette har vist seg vanskelig å få til, men 9 oktober ble det offentliggjort en avtale om sikkerhet på Sinjar, inngått mellom den irakiske regjeringa i Bagdad og den kurdiske regjeringa i Erbil, åpenbart under press fra USA.

Avtalen kan synes å komme i møte de omforente krava fra jesidiske organisasjoner om lokal kontroll over adminstrasjon og sikkerhet i Sinjar. Men den er inngått mellom de to regjeringene uten at den berørte lokalbefolkningen har vært involvert, og den er blitt møtt med omfattende protester fra jesidier i inn- og utland.

Det konkrete innholdet er nok uklart på mange punkter, men sentrale punkter blir forstått som et krav om at YBS må bort, mens det kurdiske regjeringspartiet KDP (og konkurrenten PUK) skal komme inn. Kort fortalt vil dette innbære en restaurering av maktforholda i Sinjar før 2014. Da var det KDP som utpekte den lokale administrasjonen og sto for sikkerheten. Imidlertid trakk KDP sine peshmerga-styrker ut av Sinjar FØR den islamske stat gikk til angrep. At KDP på denne måten la Sinjar ubeskyttet og åpen for islamistene gjorde folkemordet mulig, og har skapt en dyp mistillit til KDP i den jesidiske befolkningen.

YBS er, på sin side, én av flere militser dannet av jesidier som en reaksjon på KDPs svik. Initiativet kom fra det radikale kurderpartiet PKK, som høsten 2014 rykket inn til forsvar for jesidiene på Sinjar, men YBS er idag dypt forankret i den lokale befolkningen, og kan ikke på noen måte anses som en fremmed styrke.

Imidlertid anser Tyrkia YBS som ei grein av PKK, og har gjennomført flere bombeangrep som har rammet både YBS-kadre og sivilbefolkningen. Derfor har det vært arrangert demonstrasjoner på Sinjar med krav om at PKK-allierte styrker må trekke seg ut.

Mange jesidier er nok skeptiske til alle de kurdiske partiene, men en demokratisk administrasjon må naturligvis ta høyde for de ulike politiske oppfatningene i befolkningen. En administrasjon utpekt fra Erbil (eller Bagdad) vil ikke oppfattes som legitim. En sivil adminstrasjon med lokal legitimitet er likevel et mindre problem enn opprettelsen av en lokal politi-styrke som kan erstatte de mange militsene. Foreløpig har både YBS og de sjia-allierte militsene avvist noen form for tilbaketrekning. Haydar Shesho har derimot rost avtalen.

Det er naturligvis positivt at makthaverne i Erbil og Bagdad forsøker å finne utveier i Sinjar. Men uten lokal medvirkning blir en slik avtale i beste fall et slag i lufta, og i verste fall innledningen til nye overgrep mot jesidiene.

2 kommentarer (+add yours?)

  1. Jan Bojer Vindheim
    okt 17, 2020 @ 08:18:08

    KDP har allerede funnet en ny ordfører til Sinjar. Ingen grunn til å tro han vil bli akseptert. https://www.rudaw.net/english/middleeast/iraq/151020202

  2. Jan Bojer Vindheim
    okt 22, 2020 @ 11:53:53

    Norge mener , i likhet med det internasjonale samfunn forøvrig, at det er positivt at makthaverne i Bagdad og Erbil tar ansvar i Sinjar. https://www.kurdistan24.net/en/news/3ca7aa31-84d7-42d5-a5ce-d417cb7d6c27

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

<span>%d</span> bloggere like this: