Jesidier og armenere

Jesidier fra Armenia viser sitt flagg under kampene om Nagorno-Karabakh.

Under de pågående kampene om den armenske enklaven Nagorno-Karabakh deltar flere brigader av jesidier.
Det bor titusener av jesidier i Armenia; mange flyktet ditt for hundre år siden, da både armenere og jesidier ble utsatt for forfølgelser, massakrer og etterhvert folkemord i det osmanske riket.


Utryddelsen av den armenske befolkningen i Anatolia under første verdenskrig er vel kjent og godt dokumentert. Tyrkia avviser fortsatt at det har foregått et folkemord, men det ubestridelige faktum er at de ikke-muslimske folkegruppene forsvant fra de områdene som utgjør dagens Tyrkia i løpet av få år. Mindre kjent er at forfølgelsene også rammet etno-religiøse minoriteter som assyrere og jesidier. Det finnes ingen sikre tall, men et sted mellom 1 og 2 millioner armenere, 200 000 assyrere og flere titusener av jesidier mistet livet under det osmanske rikets krampetrekninger for hundre år siden.


Men dette var bare kulminasjonen av forfølgelser som hadde foregått gjennom flere hundre år. I det nittende århundre ble mer enn halvparten av alle jesidier i Mesopotamia og Anatolia drept, og på 1890-tallet ble titusener av armenere massakrert på ulike steder, med de osmanske myndighetenes velsignelse. Det oppsto som følge av dette et skjebnefellesskap mellom de forfulgte folkegruppene. I 1915 søkte mange assyrere og armenere tilflukt blant jesidiene på Sinjarfjellet og i 1917 fulgte mange jesidier med i den armenske (og russiske) tilbaketrekkinga fra sine tradisjonelle bosettingsområder i Anatolia til det som er dagens Armenia. En kavaleristyrke på 500 jesidier spilte en viktig rolle i å stanse en tyrkisk offensiv ved byen Sardarabad i 1918.

Quba Mere Diwane nær Jerevan er verdens største jesidi-tempel.


Jesidiene er idag den største religiøse minoriteten i Armenia, der deres språk og tradisjoner er anerkjent. Et stort jesidi-tempel er nylig reist i nærheten av Jerevan. Det er jesidienes største religiøse anlegg, mere ruvende enn deres sentrale helligdom; Sjeik Adis tempel i Lalish.


Den historiske bakgrunnen forklarer hvorfor jesidier i Armenia ser på kampen mot tyrkisk-støttede Azerbaijan som en kamp for eksistensen. Et nederlag for Armenia vil ikke bare være en tragedie for det armenske folket, men også utgjøre en alvorlig trussel mot et av de få områdene der jesidiene viderefører sin tradisjonelle livsstil, etter at den såkalte Islamske Stat fordrev hundretusener av jesidier fra deres viktigste bosettinger, landsbyene rundt Sinjarfjellet, i 2014.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: