Jesidienes midtvinter

Markering av vinterfasten . En påfugl (Melek Tawus) og en hellig mann (Sultan Ezi ?) ved Sjeik Adis tempel i Lalish.

For jesidiene begynner det nye året i mars, men de markerer også midtvinteren. I desember har de nemlig en tre dager lang faste, Eida Ezi,som styrker og bekrefter deres identitet. De avstår fra å spise fra soloppgang til solnedgang, og feirer sitt fellesskap om kvelden. Fasten munner ut i en feiring av Gud i form av Sultan Ezi: Eda Rojiet Ezi.

Årets feiring finner sted mens jesidi-samfunnet gjennomgår store forandringer. Begge de øverste lederne for jesidisamfunnet; den verdslige lederen Miren av Sheikhan og den åndelige lederen Baba Sjeik; har gått bort og er blitt erstattet av yngre menn med mindre anseelse. Jesidiene er splittet som aldri før.

Den tradisjonelle ledelsen for jesidiene holder til i områdene rundt deres sentrale helligdom, Sjeik Adis tempel i Lalish. Dette området har vært under kurdisk kontroll siden 1991. Størstedelen av jesidiene i Irak har derimot bodd i Sinjarområdet, som var under kontroll av Saddam Husseins baath-diktatur fram til 2003. for deretter å komme under kurdisk kontroll inntil den islamske stats angrep i 2014.

Hjemvendte flyktninger sommeren 2020.
© Amy L. Beam

Mer enn seks år etter dette angrepet bor det meste av Sinjars jesidibefolkning i flyktningeleire i Kurdistan, mens ulike parter strider om kontrollen over deres hjemsteder. Tidligere i høst ble det inngått en avtale mellom den irakiske regjeringa i Bagdad og den kurdiske regjeringa i Erbil. Den forutsetter at de mange væpnede gruppene i Sinjar skal oppløses, og at sikkerheten skal ivaretas av en ny styrke på 2500 jesidier.

For øyeblikket er Sinjar by under kontroll av irakiske politistyrker, og det foregår forhandlinger med de ulike væpnede gruppene om deres framtidige rolle. Både Haydar Sheshos uavhengige Ezidkhan-styrker og de PKK-vennlige YBS-styrkene er foreløpig fornøyd med utviklinga. Frykten for at avtalen skulle innbære at Sinjar nok en gang kom under kontroll av peshmerga-styrkene til det mektige kurdiske partiet KDP ser ut til å ha vært ubegrunnet.

Mange jesidier var i utgangspunktet misfornøyd med avtalen; ikke minst fordi den ble inngått uten at noen jesidier deltok, men håpet om stabilitet og trygghet har bidratt til at titusener av flyktninger i løpet av sommeren og høsten har vendt tilbake til Sinjar. Situasjonen der er imidlertid fortsatt preget av krigens ødeleggelser. Det kommer viss bistand fra internasjonale kilder, og mere er lovet fra Bagdad og Erbil, men det viktigste arbeidet utføres av frivillige jesidi-organisasjoner som Yazda og Nadia’s Initiative.

Den framtidige utviklinga på Sinjar vil være avhengig av mange faktorer: En stabil sikkerhets-situasjon er nødvendig foutstening, men grunnleggende infrastruktur må også være på plass; idag er det store mangler på slike områder som vann, elektrisitet, skoler og sjukehus. Dessuten må det etableres en administrasjon med lokal aksept. Det er derfor et godt tegn at jesidier med ulike politiske holdninger har gått sammen om å opprette et nytt råd for Sinjars befolkning under ledelse av Haydar Shesho.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: