MdG forever?

Kjernekraft og genmanipulering står på dagsorden hos Grønn Ungdom.

Miljøpartiet de Grønne har avviklet årets landsmøte, og partiledelsen gjør sitt beste for å forsvare det programmet som der ble vedtatt. Delegatene gjennomførte flere hundre voteringer i en lite oversiktlig prosess, og mange kontroversielle punkter ble vedtatt med meget knapt flertall. Resultatet møter motstand ikke bare fra konkurrerende partier men også blant egne medlemmer.

Det MdG som ble stiftet for mer enn 30 år siden var et annet parti enn det som nylig hadde digitalt landsmøte. Og da tenker jeg ikke på at vi ikke hadde hørt om internett i 1989, jeg tenker på det politiske prosjektet. Det programmet vi vedtok for 32 år siden i en gymsal i Telemark, som også fungerte som spisesal og soverom, hadde lite til felles med det dokumentet vi nylig vedtok på Zoom.

Det er naturlig og nødvendig for en organisasjon som et politisk parti å utvikle seg, organisatorisk såvel som politisk. MdG står idag sterkere enn noen gang. Partiet er representert på Stortinget, i samtlige fylkesting og i en lang rekke kommunestyrer over hele landet. MdG har mange tusen medlemmer og et tosifret antall betalte funksjonærer, i tillegg til den enorme frivillige innsatsen fra medlemmer og sympatisører.

Likevel er det noe som skurrer. Folk som har spilt viktige (og ubetalte) roller i å opprette og videreføre partiet, har nok svelget endringer i holdningen til NATO og militært forsvar (programmet i 1988 var pasifistisk), så vel som i holdningen til Europeisk samarbeid (motstand mot EEC var en av grunnpilarene i 1988), men reagerer likevel med bekymring over noen av vedtaka på årets landsmøte.

Klimaspørsmålet har gradvis blitt partiets fremste kampsak, til fortrengsel for natur og miljøvern. MdG vil gjerne være partiet for Greta-generasjonen. Grønn Ungdom har fått stor plass, og ungdomskandidatene er godt representert på årets valglister. Derfor kan utspill fra Grønn Ungdom vise hvor partiet er på vei.

NÅ er GU en selvstendig organisasjon (selv om de krever økt representasjon i partiets organer) og partiveteraner er innstilt på å la ungdommen holde på med sitt, enten det nå er fjerning av statuer, bakvasking av J. K. Rowling (som stiller spørsmål ved aspekter av transideologien), varme anbefalinger av genmanipulering og industrielt jordbruk, eller krav om at kjernekraft må til for å redde klimaet.

Men når utvikling av kjernekraft går over fra å være et diskusjonstema i ungdomsorganisasjonen til å bli partiets offisielle politikk, da renner begeret over for mange. Enkelte veteraner forlater nå partiet, andre går i passivitet og noen signaliserer at de ikke vil stemme på MdG ved årets valg.

Partiledelsen ( som ikke nødvendigvis er enig i alt som ble vedtatt) håper nok at de vil finne flere nye velgere enn dem de mister, men utviklinga på meningsmålingene tyder på noe annet .

Livet i lokallag over hele landet er heldigvis lite preget av forsøkene på å snu partiprogrammet på hodet. MdG har alltid gjort det bedre ved lokalvalg enn ved stortingsvalg. Folk som kvir seg for å stemme på den vedtatte stortingspolitikken gleder seg likevel til den lokale valgkampen om to år.

Selv vil jeg nok stemme på MdG også i år (jeg står jo tilmed på lista), men slik utviklinga ser ut er min framtidige støtte på ingen måte garantert

4 kommentarer (+add yours?)

 1. leveveg
  apr 02, 2021 @ 13:26:47

  Ja, MdG står på for lokale saker, som de siste grønne lunger i Gjøvik, men sentralt er det helt horribelt nå, med satsning på moderne arkitektur, vindkraft og nå kjernekraft.

 2. Andreas Westheimer
  apr 02, 2021 @ 19:41:47

  Dårlig politisk styring! Kjernekraftvedtaket på landsmøtet er i beste fall unødvendig. Frykter at det vil bli brukt for det det er verd av MDGs motstandere og politiske konkurrenter. Særdeles lite smart av et parti som skal knekke sperregrensa.

 3. Bjørn Garberg
  apr 02, 2021 @ 19:42:17

  Uten å ta standpunkt her; men kjernekraft – gjerne i form av forskning og utvikling av thorium-kraftverk – er en diskusjon partiet og samfunnet forøvrig er nødt til å ta. Det som ble avfeid som «ulønnsomt» for 10-20 år siden, kan i dag være et reelt alternativ. Dessverre, fordi det ser ut som satsing på havvind, oppgradering av vannkraftverk, og solkraft, er utilstrekkelig for å løse energiproblemet og å redusere CO2-utslipp. Ta diskusjonen nå, om en generasjon kan det være for sent.

 4. Trix Scherjon
  apr 04, 2021 @ 19:19:30

  Enig i din vurdering og dilemma 😳🌱

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: