
Hovedutvalget for kultur i Trøndelag Fylke diskuterte 7. april den framtidige organiseringa av det som heter Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK). Navnet dekker over en konstruksjon som omfatter flere museer i andre kommuner, men det er likevel bare Verdal Kommune og Trøndelag fylke som er eiere, med 50% hver. Vertskommunene for de øvrige konsoliderte museene har lenge ønsket å bli medeiere, noe Verdal har satt seg imot.
Navnet viste opprinnelig til et knippe tiltak på Stiklestad, organisert rundt Spelet om Hellig Olav. Virksomheten her omfatter foruten spelet blant annet et hotell, og skiller seg dermed sterkt fra «normal» museumsvirksomhet. Dessuten har SNK dels påtatt seg, dels blitt pålagt å utvikle og videreføre det noe tåkete begrepet Olavsarven.
Da Staten for noen år siden krevde samordning av museumsvirksomhetene, ble flere lokale museer i Inntrøndelag tatt inn i et konsolidert museum som beholdt navnet SNK, uten at vertskommunene fikk komme inn på eiersiden. Dette samarbeidet har knirket i sammenføyningen lenge, men det var først da SNK måtte be om hjelp for å håndtere store underskudd, at diskusjonen om organisasjon og eierskap for alvor ble brennende.
Fylkesrådmannen kom i fjor med en utredning som i praksis foreslo å sparke ut mesteparten av SNKs bestanddeler for å få et konsolidert museum som passet bedre til de statlige retningslinjene, uten navnet SNK. Det utløste skarpe protester, og fylkestinget krevde forhandlinger mellom partene.
Til møtet 7 april leverte rådmannen derfor en ny innstilling basert på en lang rekke forhandlingsmøter mellom partene, der det til slutt var enighet om en løsning kalt driftsmodellen. Den beholder alle virksomhetene på Stiklestad under navnet SNK, og forutsetter at denne enheten skal være 100% eid av Verdal Kommune. Videre skapes en ny overbygning for de konsoliderte musene, der samtlige vertskommuner får eierandeler.
Før fylkesrådmannens innstilling ble behandlet, hadde imidlertid formannskapet i Verdal skiftet mening. De vedtok 23. mars en Skisse til fremtidig løsning for Museene i Inntrøndelag og Stiklestad nasjonale kultursenter . Denne skissen tar opp på ny den tidligere diskuterte refordelingsmodellen , en modell som bygger på dagens struktur der Verdal eier 50%, mens det økonomiske ansvaret for virksomhetene på Stiklestad deles med fylket. For å få til dette er Verdal villig til å selge noen av sine aksjer til de andre vertskommunene, forutsatt at fylket gjør det samme. Resultatet vil da bli at Verdal fortsatt sitter på 40% av aksjene i det konsoliderte museet , og at det beholder SNK- navnet.
Dette var en overraskende utvikling, siden det var Verdal Kommune som hadde tatt initiativet til driftsmodellen, og var fornøyd med den så seint som fjorten dager tidligere. Som om ikke det var nok, rykket SP-ordførere i de øvrige vertskommunene ut med støtte til Verdals-skissen, uten noen lokal behandling. Og i Hovedutvalget fremmet SP forslag om at fylket skulle slutte seg til Verdalsmodellen. Det ville i praksis ha fratatt fylket ethvert forhandlingskort i den videre prosessen, noe SPs hestehandlere naturligvis forstår svært godt.
De øvrige partiene kunne selvsagt ikke være med på dette. Vi ba fylkesrådmannen gå i ny dialog med Verdal og øvrige kommuner, og legge fram en ny sak til Fylkestinget i juni. Sagaen om Stiklestad er altså på ingen måte avsluttet.
Siste kommentarer