Monsantos løgner avslørt i retten

Journalist Carey Gillam har dokumentert saka i sin nye bok «The Monsanto Papers»

Det moderne industrialiserte landbruket er avhengig av et stort antall kjemikalier. Et av de aller mest brukte er glyfosat, et preparat som ble utviklet i 1950 av et sveitsisk firma, og som ble kommersialisert på 1970tallet av kjemi-giganten Monsanto. 

Glyfosat er hovedingrediens i en rekke populære sprøytemidler mot uønsket vegetasjon («ugress»), som Roundup. Årlig spres over 8 millioner tonn glyfosat ulike steder på jorda. Stoffet kan påvises i mennesker, dyr og planter i alle verdensdeler.

Tidlig dukket det opp mistanker om at glyfosat kunne være helsefarlig for mennesker, selv om hensikten med stoffet er å drepe bare planter. Særlig vakte den økte hyppigheten av blodkreft i form av Non-Hodgkin’s Lymphoma (NHL)  bekymring. 

Monsanto har systematisk avvist enhver mulig helsefare knyttet til produktene. Roundup er et nødvendig tilbehør til GM-plantene Monsanto selger under betegnelsen  «Roundup ready». Mange folk som tror på GMO-ers absolutte ufarlighet, basert på industriens hegemoniske diskurs, har slik tillit til Monsantos påstander at de også avviser muligheten for helsefare fra glyfosat. En ivrig aktivist  hevdet tilmed at det ville være  trygt å drikke en liter Roundup, men avslo likevel å tømme et glass foran fjernsynskameraene.  

I 2013 erklærte FNs organ for kreftforskning, IARC, at glyfosat sannsynligvis kan utløse kreft. Monsanto og deres tilhengere slo kraftig tilbake, og klarte å hindre at miljømyndighetene i USA, EPA, brukte samme klassifisering.  Likevel vakte nyheten håp hos tusenvis av syke mennesker som mistenkte glyfosat for å ha utløst deres lidelser.   

Store advokatfirmaer øynet nå sjansen til å utfordre en multinasjonal gigant (og til å sikre seg en fet andel av de forventede erstatningene), og averterte etter klienter som mente å ha blitt påført helseskader av Glyfosat. Flere tusen meldte seg, og advokatfirmaet Miller valgte å bruke Lee Johnsons sak som brekkstang. Johnson var blitt alvorlig sjuk etter å ha blitt dusjet med glyfosat ved et arbeidsuhell. Delvis takket være Monsantos egen arroganse, klarte advokatene å få utlevert et stort antall interne dokumenter som ikke bare avdekket at firmaet hadde kjent til helsefaren i lang tid, men også at de hadde gjort sitt ytterste for å forhindre at kreftrisikoen skulle bli kjent.

Monsanto fikk blant annet utarbeidet rapporter som, ved hjelp av utvalgte data, lot til å frikjenne glyfosat, og betalte forskere for å offentliggjøre disse uten at tilknytningen til Monsanto ble kjent. Firmaet gjorde også sitt beste for å diskreditere forskere som påviste sammenhengen mellom glyfosat og NHL.

Da Lee Johnsons sak kom for retten høsten 2018 kunne hans advokater derfor legge fram utsagn fra Monsantos egne ansatte som erkjente kreftfaren, og som drøftet hvordan de skulle hindre at den ble kjent.

Juryen som fikk disse bevisene på bordet, konkluderte da også enstemmig med at Johnsons sjukdom var forårsaket av glyfosat. I lys av Monsantos  ansvarsfraskrivelse og systematiske tåkelegging av saka påla de   kjemigiganten å betale, ikke bare en erstatning  på 40 millioner dollar til Johnson, men også et straffegebyr på 250 millioner dollar for sin uanstendige oppførsel.

Johnson, som ikke har lenge igjen å leve, har foreløpig ikke fått en eneste cent av sin erstatning, men tusenvis av andre søksmål behandles av rettsapparatet i USA.  Alle saker som har kommet til doms er hittil vunnet av saksøkerne. 

Det tyske storselskapet firmaet Bayer, som i mellomtida har kjøpt opp Monsanto, har satt av 11 milliarder dollar for å dekke forventede tap. Bayers aksjonærer er rasende og forøker å få ledelsen avsatt, men kjøpet kan neppe omgjøres.

Dokumentasjon om saka ligger her:

https://www.baumhedlundlaw.com/toxic-tort-law/monsanto-roundup-lawsuit/roundup-lawsuit-faq/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: