Bitter seier for De Grønne

Dette bildet fra VG , under nominasjonskampen i fjor høst, illustrerer noen av partiets problemer.

Mandag kunne Miljøpartiet De Grønne notere seg for det beste stortingsvalget i sin mer enn 30-årige historie. Stortingsgruppa vokste fra 1 til 3 representanter. Det burde jo være grunnlag for jubel innad i partiet. Likevel er tusener av grønne valgkampaktivister skuffet, og media er fulle av oppslag om at valget var et nederlag for partiet.

Årsaken er at forventningene var så mye høyere, både i partiets egne rekker og i det politiske miljøet generelt. Meningsmålingene og medlemstallet pekte rett oppover etter publiseringen av FNs klimarapport, men valgresultatet endte likevel rett under sperregrensa.

Når  1500 stemmer mere hadde gitt partiet 4 eller 5 ekstra mandater på Stortinget, er det naturlig å lure på hva som kunne vært gjort annerledes. At det kanskje sitter noen tusen velgere  og angrer på at de ikke brukte MdGs stemmeseddel er liten trøst. Vi Grønne må tenke igjennom hvorfor de ikke brukte denne seddelen.

Jeg tenker det er tre områder der MdG må forbedre seg:

1) Vi må ikke være så sinte. Det er ikke nødvendig å  skjelle ut dem som ikke er helt enige med oss: Vi må være del av en bredere bevegelse og samarbeide med f.eks SV, Venstre og Rødt om å finne  løsninger.

2) Vi må ikke  bare snakke om klima. Alle veit at MdG har en radikal klimapolitikk. Dessverre er det mange som ikke kjenner partiets landbrukspolitikk, utenrikspolitikk eller skolepolitikk.Vi må oppnå troverdighet også på slike områder om vi skal kunne  bli  et grønt folkeparti.

3) Partistrategene må innse at Oslo ikke er hele Norge, og at en retorikk som slår an i storbyene kan være kontraproduktiv i mesteparten av landet. Derfor trenger MdG også å fronte noen figurer som ikke er unge  kvinnelige akademikere. Når jeg peker på at Une og Lan framstår som veldig like, må jeg også tenke på at GU ville ha Hulda Hotvedt på Rasmus sin plass. Det kunne gitt oss ei stortingsgruppe bestående av Lan, Une og Hulda! Alle er naturligvis kjempedyktige, men noen bredde viser de ikke.

Disse punktene og mange andre vil naturligvis bli grundig drøftet i partiets organer i tida framover. Som partiveteran er det mitt håp at vi skal ta lærdom av årets resultat og passere sperregrensa med god margin ved neste korsvei

4 kommentarer (+add yours?)

 1. Wenche
  sep 17, 2021 @ 11:47:46

  Eg nyttar sjansen til å seia kvifor eg ikkje anbefalte Dei Grøne til nokon. I distriktskommunen Suldal i Rogaland hadde me to store valmøte der alle partia stilte med sine framskotne kandidatar. MdG valde å ikkje stilla i det heile. Ingen av dei 20 på lista ville koma. I ettertid har me forstått at det var deira strategi, å berre stilla i byar der dei trudde dei kunne få stemmer. I staden brukte dei m.a. tid på å gå to i lag og banka på dører i villastrok sentralt i Stavanger. Jf. reportasje i svensk storavis. På Bryne stilte dei ikkje i debatt om nynorsk på vidaregåande skule, der også alle andre parti stilte med gode folk. Arrogant og utan forståing for samfunnet generelt. Slike folk kan me ikkje ha på Storinget. Dei skal ta stilling i alle moglege saker, og dei må forstå at ting grip inn i ein annan. Når dei ikkje ville stilla i valmøte i Suldal, så var det etter intens oppmoding frå det lokale MdG som også er representert i kommunestyret her. Når dei ikkje kjem ut i distrikta, får dei heller ikkje høve til å snakka med folk her, dei får korkje kunnskap eller forståing. Dei som legg slik strategi, er ikkje til å stola på. Kva forstår dei eigentleg av verda? Me takkar for at dei har hjelpt til med å få klima fram som den viktigaste saka. Men klimaspørsmålet kan ikkje sjåast isolert frå andre samfunnsspørsmål, om me skal ha sjanse til å få til endring og løysing. Eg vil elles oppmoda MdG til å lesa heile bloggen din! Her er også andre viktige ting folk må forstå!

 2. leveveg
  sep 18, 2021 @ 08:01:49

  Jeg stemte Rødt i år grunnet vindkrafts-saken, men stemmer MdG lokalt, da MdG på Toten fremdeles ser ut til å være klare på at Totenåsen skal være turbinfritt. MdG Gjøvik gjør forresten en fenomenal innsats for byens grønne lunger, ikke minst tragedien Hovdetoppen!

 3. Jan Bojer Vindheim
  sep 18, 2021 @ 10:40:33

  Da jeg for noen dager siden diskuterte valgresultatene med MdGs partisekretær Torkil Vederhus, merket jeg meg hans teori om at at partiet IKKE hadde mistet noen velgere i valgkampinnspurten; det var bare meningsmålerne som tok feil. I og med at jeg personlig kjenner flere som valgte bort MdG finner jeg denne teorien merkverdig.

  Idag gjentar partileder Une Bastholm i et intervju med Klassekampen at meningsmålerne noterte MdG for høyt; og at det ikke var noen velgere som forlot oss. At en slik teori nevnes av én person er ille nok, at den tydeligvis er blitt partiledelsens omforente svar på kritikk er derimot skremmende.

  I dagens intervju innrømmer Bastholm ikke noen som helst feil ved taktikk eller retorikk i valgkampen. Hun antyder i stedet at kritikerne misliker sterke kvinner. Kunne det kanskje ligge en styrke i evnen til å innrømme egne feilvurderinger?

 4. Petter Kjørstad
  sep 19, 2021 @ 09:02:22

  Øyvind Strømmen er sindig og reflektert og har troverdighet fra lokalpolitikk i en distriktskommune (Bjørnafjorden), og samtidig mye kunnskap om politisk historie, EU og utenrikspolitikk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: