Tusenvis av jesidikvinner har vært sexslaver i Den Islamske Stat, og har fått barn som følge av dette. Mange av disse jesidikvinnene er fortsatt savnet, og noen av dem befinner seg i leirene i Nordøstsyria der IS-kvinner er internert.
Nå er jesidismen en endogam religion. Bare barn av to jesidiforeldre kan være jesidier. Tradisjonelt vil seksuelle forbindelser med ikke-jesidier straffes med utstøting eller i verste fall døden. Det store antallet IS-slaver har imidlertid ført til en dramatisk endring. Kvinner som har vært holdt som sexslaver tas nå tilbake i jesidisamfunnet, og renses for skam gjennom en spesiell seremoni i det hellige senteret i Lalish.
Men barn av voldtektene er det vanskelig for de fleste jesidier å godta. Mange kvinner blir derfor stilt i et vanskelig dilemma: skal de gi fra seg sine barn, eller skal de bryte med jesidisamfunnet og sine familier for alltid?
Den svenske aktivisten Nemam Ghafouri og diplomaten Peter Galbraith klarte i begynnelsen av 2021 å hjelpe noen slike kvinner til å bli gjenforent med sine barn. Lederen i jesidienes religiøs e hierarki, Baba Sheikh Ali Elyas, uttalte at å ta inn barn av IS-terrorister ville være ødeleggende for jesidisamfunnet..
Dette dilemmaet kommer nå til overflaten i kritikken av den prisbelønte filmen Sabaya som i Norge vises på VG-nett. Filmen viser hvordan aktivister fra senteret Mala Yazidi (jesidienes hus) i den kurdisk styrte delen av Syria henter ut jesidikvinner fra Al Hol-leiren.
Filmen Sabaya som er produsert i samarbeid med Sveriges Radio , og med betydelig støtte fra det svenske filminstituttet, har blitt møtt med betydelig anerkjennelse både i Sverige og internasjonalt. Den kaster jo lys over en av det siste årtiets største tragedier; jesidikvinnenes slaveri. Jeg ble selv imponert da jeg så den tidligere i år. Imidlertid har det kommet fram at filmen har store svakheter.
På det svenske nettstedet Kvartal har Ludde Hellberg i to grundige artikler avdekket en rekke problemer. Flere av kvinnene som omtales hevder å ha blitt dårlig behandlet. først og fremst protesterer de over å ha blitt fratatt sine barn. Hellberg dokumenterer at filmens helter tilmed har forsøkt å selge noen av barna til sine IS-fedre.
Peter Galbraith, som jo har arbeidet for å forene mødrene med sine barn, er hard i sin kritikk: «De gikk ikke inn i leiren for å redde jentene, men for å frata dem barna» sier han til Hellberg.
Siste kommentarer