Nytt museum på Leüthenhaven?

Bygningen til Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum vil bli lagt ut for salg

Utredningen om plassering av et nytt museum til erstatning for Trondheim Kunstmuseum og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum er nå lagt fram.

Konseptvalgutredningen peker, som ventet, på Leuthenhaven som plassering av et nytt «Museum for kunst og form» som det nå heter. Ventelig blir det også dette både Bystyret og Fylkestinget havner på. 

Utredningen avfeier oppgradering og videre drift i dagens bygninger. Deres skjebne er fortsatt uavklart. Både Kunstmuseet og  Kunstindustrimuseet eies av stiftelser som må  endre sine  vedtekter grunnleggende for å avvikle driften. Dette er nødvendig for at byggene skal kunne selges, som vel er den løsningen prosessen peker fram mot. Hvorvidt det i en slik salgsprosess blir lagt inn føringer for framtidig bruk av bygningene er uavklart, men lite sannsynlig. 

Så er det altså, slik tittelen på utredningen viser, et konsept som nå skal velges, og ikke et endelig prosjekt. Detaljeringen av hva et nytt bygg skal inneholde er likevel kommet svært langt. De folkevalgte bør derfor vite hva de vedtar. 

Det ligger  an til at kommune og fylke må lobbe sentrale myndigheter for å finansiere herligheten. Bygget er anslått å koste drøyt to milliarder, og driften vil, skriver rapporten, forutsette årlige tilskudd på 66 millioner. Disse beløpene, som må anses som moderate anslag,  vil måtte bevilges av staten, fylket og kommunene. 

Det kreves en god porsjon optimisme for å vedta et prosjekt med en slik prislapp. Dersom politikerne, som forventet, vedtar å gå videre med prosjektet, gir de samtidig et forhåndstilsagn om økonomisk støtte. Budsjettbehandling er likevel alvorlige saker, og midlene til kultur begrenset. Jo større del av potten et nytt museum vil kreve, jo mindre blir det nødvendigvis til andre kulturtiltak.

Det ser imidlertid ut til at ferden mot et nytt museum er iferd med å skyte fart. Her er det bare å holde seg fast.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: