Drittpakke fra Michael Moore

planet-of-the-humans-montasjeEtter å ha spandert en times tid på å se den omdiskuterte filmen Planet of the Humans  synes jeg den har en del gode poeng, men først og fremst at den har noen svært grove feilskjær. At en slik film lanseres av  Michael Moore (som er blitt multimillionær på å utfordre det etablerte) er ekstra ille, fordi hans renommé gir  filmen en ufortjent tyngde.

Som Neil Young påpeker “The amount of damage this film tries to create (succeeding in the VERY short term) will ultimately bring light to the real facts, which are turning up everywhere in response to Michael Moore’s new erroneous and headline grabbing TV publicity tour of misinformation. A very damaging film to the human struggle for a better way of living, Moore’s film completely destroys whatever reputation he has earned so far.”

Filmen er framfor alt  preget av et navlebeskuende nordamerikansk utgangspunkt. Miljøbevegelsen jeg kjenner har lite til felles med det bildet av naive og korporativt sponsede aktivister filmen gir. Jeg tror for så vidt heller ikke den gir et riktig bilde av miljøbevegelsen i USA. Forøvrig synes jeg det er malplassert å fordømme klimatiltak  for at de er så  lønnsomme at profittjegere investerer i dem,  selv om det sikkert også fungerer som  avlat både for egen livsstil og for andre, mere miljø-ødeleggende, inntektskilder.

Mange har påpekt at filmen ikke yter alternative energikilder rettferdighet. Både kostnadene og effektiviten ved  solpaneler presenteres med data som er mere enn ti år gamle. Det er rett og lett ikke sant at sol og vind har like store klimautslipp som olje og fossilgass, eller at de fossile energikildene er en forutsetning for andre energiformer.  Filmen nevner heller ikke vannkraft, som tross alt er den viktigste av de fornybare energikildene. og som leverer elektrisitet døgnet rundt i alle slags vær.

Så er det riktig at den voldsomme veksten i global befolkning presser naturens yteevne. og at vi i den rike verden – Norge kunne vært nevnt – med vårt høye forbruk er en langt større belastning enn vår andel av befolkningen skulle tilsi. Videre er det riktig og viktig å slå fast at klimautfordringene bare er ett aspekt av en mere omfattende krise som skyldes menneskelig inngripen i de globale så vel som de lokale økosystemene. Dette er på ingen måte noen nyhet for miljøbevegelsen, selv om det jo finnes tendenser (også i mitt eget parti, MdG) til å ville ofre naturen for marginale klimatiltak. Gigantiske vindturbiner i sårbare naturområder er et godt eksempel. Men slike tiltak møter da virkelig sterk motstand i miljøbevegelsen og på ingen måte noen naiv og enstemmig jubel slik filmen kan gi inntrykk av.

Det grunnleggende problemet, som filmen også peker på, er jo det uhemmede forbruket, den grenseløse veksten. Det er lett å være pessimistisk, å fortvile over utviklinga og frykte et globalt sammenbrudd i menneskelig sivilisasjon. Da vil jeg vise til en av miljøbevegelsens gudfedre, økonomen E. F. Schumacher, som pekte på at den eneste måten å hindre en uønsket utvikling på, er å arbeide for å stanse den.

I midten av Planet of the Humans får den indiske aktivisten Vandana Shiva komme til orde i ett minutt. Typisk for filmen er at hun bare får kommentere situasjonen i USA. Det kunne blitt et nyttigere innslag om hun hadde fått noen minutter til å fortelle om sin langvarige innsats for å bygge opp konstruktive alternativer i sitt hjemland.

Denne filmen peker aldri på de reelle mulighetene for å skape en bedre, en økologisk forsvarlig sivilisasjon. Mange sentrale klima- og miljø-forkjempere har gått grundig gjennom de mange grove  feilene i den, for eksempel George Monbiot og Michael Mann. Dessverre kommer filmen til å bli sett av mange som aldri leser slike saklige artikler. Michael Moore gjør stor skade med denne drittpakka, både på miljøbevgelsen og på sin egen anseelse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: