Grønne på villspor

De prioriterte parolene hos MdG i Bergen

Menneskeheten står idag overfor de største utfordringene i sin historie. Det fortsatt voksende overforbruket av jordklodens ressurser er iferd med å undergrave vår fortsatte eksistens, og har allerede utslettet mange andre livsformer. 

De grønne partienes eksistens er begrunnet i erkjennelsen av disse problemene. De tar utgangspunkt i nødvendigheten av å sikre en levelig framtid for mennesker og andre livsformer på denne begrensede planeten. Miljøpartiene støtter seg, i likhet med resten av miljøbevegelsen, på solid naturvitenskapelig grunn i arbeidet mot klimaendringer og for biologisk mangfold. De som fornekter vitenskapen om klima og miljø blir møtt med hån og forakt. 

Imidlertid er det helt omvendt når vi beveger oss inn på menneskelig biologi. Ønsket om å være snill med ungdom som identifiserer seg med et annet kjønn enn det biologiske, har ført mange ut i et absurd verdensbilde der kjønn baseres på indre stemninger og ikke på fysiske fakta. Transideologien er en metafysisk teori som, i likhet med enkelte gnostikere og nyplatonikere, anser den materielle virkeligheten som et fengsel. På dette området er det fagfolks påpeking av av den grunnleggende materielle forskjellen mellom våre to kjønn, mann og kvinne, som møtes med hån og forakt. 

Det er en avgrunn mellom den faktabaserte tilnærmingen til de grunnleggende problemene innen klima og miljø, og den virkelighetsfornektelsen mange grønne demonstrerer i trans-debatten. Dette undergraver den grønne partifamiliens seriøsitet og troverdighet, og har skapt opprivende interne stridigheter mange steder. Ledelsen for Green Party of England and Wales har – for eksempel – avsatt den grasrotvalgte ledelsen for partiets kvinneorganisasjon, som påpeker at den ekstreme trans-ideologien undergraver kvinners rettigheter på en lang rekke områder. En annen framtredende partiaktivist, Shahrar Ali, som er fratatt sine verv for «feiltenking» om kjønn, har gått til søksmål mot partiet.

Et sentralt trekk ved trans-debatten er den giftige tonen  og de stygge metodene aktivistene bruker for å undertrykke kritikk. Den som våger å kritisere den metafysiske transideologien skal fratas sine  rettigheter.  Et slikt virkemiddel er systematisk  bruk av henvendelser til arbeidsgivere. Her i Norge ble Rianne Vogels i fjor beskyldt for transfobi  etter å ha klikket «liker» på en transkritisk tweet. Hun ble oppsagt fra sin jobb i Papillon, en organisasjon i Bergen som skal jobbe for flerkulturelle kvinner. Nylig fikk hun slått fast i retten  at oppsigelsen var uberettiget. Vogels var modig, mange andre velger å holde kjeft heller enn å bli utsatt for transideologenes vrede.

Selv er jeg gjentatte ganger rapportert til MdGs ledelse for «transfobi» og «nazistiske hatytringer». Det beste eksempelet anklagerne fant på mine hatefulle ytringer var spørsmålet «Kan lesbiske ha penis ?». Rommet for saklig debatt blir stadig trangere, og terskelen for å ytre seg stadig høyere..

Jeg har hittil trodd at MdGs ledelse ville anstrenge seg for å unngå opprivende interne konflikter om dette spørsmålet. Men på årets landsmøtet var altså Espen Benestad invitert til å holde hilsningstale. Han er fratatt sin legelisens for mangeårig systematisk feilpraksis, blant annet henvisning av mindreårige jenter til hormonbehandling og fjerning av bryster uten utredning, ja tilmed uten at han hadde møtt dem personlig. Jeg går ut fra at han fortalte landsmøtet at barn som hevder å «være født i feil kropp» skal gis umiddelbar behandling uten forutgående psykiatrisk utredning. Dette til tross for at nesten alle unge med kjønnsdysfori har omfattende psykiske problemer. 

Offentlige utredninger i blant annet Sverige, Finland og Storbrittania, og nå også i Norge, konkluderer med at de langsiktige konsekvensene av «kjønnsbekreftende behandling» ikke er kjent, og at skadelige bivirkninger ikke er kartlagt. Slik behandling må anses som eksperimentell og derfor bare bør skje som ledd i forskningsprosjekter hevder ekspertene. 

Norske helsemyndigheter så vel som vår eldste organisasjon for transpersoner, Harry Benjamin Ressurssenter, mener Benestads oppførsel er grovt uansvarlig, men MdGs landsmøte belønner ham med trampeklapp.

Det er er virkelig nedslående å se at det partiet jeg har brukt så mye av mitt liv på, lider av langtkommen faktaresistens. Foreløpig opprettholder jeg likevel mitt medlemskap. MdG har mange viktige oppgaver. Jubelen for Benestads krav om ukritisk kjønnslemlestelse av dysforisk ungdom burde ikke fått forstyrre  dette.

17 kommentarer (+add yours?)

  1. Grønn
    mai 13, 2023 @ 23:27:51

    MDG må få ryddet opp i medlemslistene og slettet medlemskapet til sånne som deg. Transfobi er helt uforenlig med ALT MDG står for.

  2. Jan Bojer Vindheim
    mai 14, 2023 @ 08:22:27

    Ifølge dette innlegget fra en anonym feiging er MdG grunnlagt på fornekting av biologiske fakta. Som medlem i 35 år har jeg ikke vært klar over dette.

  3. Arne
    mai 15, 2023 @ 06:26:07

    På samme måten som med veganerfanatismen er dette også et eksempel på at MDG er mer et sekterisk trossamfunn enn et politisk parti. Det er synd, for partiet gjør seg stadig mer irrelevant på denne måten. Og de som ytrer seg for å kaste deg ut, dokumenterer i tillegg en stalinistisk partikultur som er ytterst lite sjarmerende.

  4. JI
    mai 16, 2023 @ 06:07:43

    Da regner jeg med at du tar konsekvensen og kommer deg ut av partiet vårt!!?? Du fikk klar beskjed av Margit om at vi i MDG har plass til transpersoner, men ikke til transfober.

  5. Jan Bojer Vindheim
    mai 16, 2023 @ 09:08:13

    Enda en anonym feiging som vifter med skjellsordet «transfob» og hevder å snakke på vegne av et parti der jeg var leder antakelig før hen ble født. Men et godt eksempel på den totalitære og dypt udemokratiske holdningen disse tullingene har.

  6. Lise
    mai 16, 2023 @ 17:45:01

    Sorry mac, men «jeg er gammel» er ikke noe argument for transfobi.

    Du er ikke velkommen i MDG. Ingen i Grønn Ungdom vil ha deg i partiet. Det er mange som virkelig jobber for transfolk i partiet nå og for å vise verden at holdningene dine ikke har noe med MDG å gjøre, og at vi tar fullstendig avstand fra alt du og vennene dine står for.

    Siden du er helt uenig med hele ideologien og politikken til MDG kan du vel like gjerne komme deg ut av partiet, heller enn å bli ekskludert? For DET blir du, det kan du banne på.

  7. Jan Bojer Vindheim
    mai 16, 2023 @ 18:57:30

    Enda en anonym feiging som slenger dritt . Argumentet er ikke at jeg har rett fordi jeg har levd lenge , men at jeg etter 35 år i partiet faktisk veit noe om hvilken poltikk mdg står og har stått for. Påstanden om at jeg er «helt uenig med hele ideologien og politikken til MDG» er bare latterlig. Jeg ser virkelig fram til forsøket på å ekskludere meg.

  8. Jan Bojer Vindheim
    mai 16, 2023 @ 19:00:59

    Det må jo gå an å lure på hvorfor ingen av disse drittslengerne tør å stå fram under eget navn og heller ikke kommer med et eneste forsøk på argumentasjon

  9. Einar Strumse
    jun 01, 2023 @ 08:16:05

    Dette er trist å lese. Jeg har for mange år siden vært med i MDG, men opplevde at det den gangen var preget av å være «en sandkasse» og et bitte lite og sekterisk parti uten noen innflytelse, selv om jeg alltid har hatt stor respekt for arbeidet du Jan gjør og gjorde den gangen. Siden har partiet hatt en langt mer moden fase med muligheter for bredere appell. Nå er jeg redd partiet er på vei tilbake til sektenes rike hvor noen får lov til å leke konge på haugen i sitt eget lille univers av rettroende. Dette kommer ikke til å hjelpe i kampen mot klimaendringene.

  10. Johan Randahl
    jun 26, 2023 @ 11:11:38

    Ut fra de anonyme kommentarene her er det tydelig at toleransen for andre bare gjelder de som er enige med dem, mens annerledes tenkende blir truet med ekskludering. Men denne oppførselen har vi da sett før, på 70-tallet, da var det typisk for AKP-ML Kanskje de burde bytte ut det fargerike PRIDE-flagget sitt med et nytt, med kun 1 farge som symbol på de rettroende som fortsatt er velkomne i partiet?

  11. Jan Bojer Vindheim
    jul 24, 2023 @ 12:19:05

    Heldigvis ser det ut til at partiledelsen ser problemene. Nestleder Ingrid Liland skriver:
    «Selv om du uttrykker meninger som er på tvers av det som er gjengs eller vedtatt i MDG så er det trist å høre ta du får meldinger som du beskriver. Sånn skal det ikke være, selv når vi er uenige internt.

    Selvfølgelig vil vi ha din stemme, og du er jo mye mer enn en stemme på valgdagen for partiet vårt.»

  12. Einar Strumse
    jul 24, 2023 @ 17:46:04

    Dette er jeg helt enig i, Jan! Velformulert, modig og klartenkt!

  13. Grønn
    aug 15, 2023 @ 09:24:39

    Liland har nok ikke lest seg opp på WDI eller aktiviteten din på Twitter og andre antitrans-sammenhenger. Noen vil nok ta en prat med henne om deg snart. Du er persona non grata i hele Grønn Ungdom og jeg kjenner ikke en eneste som ikke mener at du er en stor belastning for partiet. MDG kan ikke åpne for at folk fronter åpenlys transfobi, like lite som rasisme, nazisme eller andre hatefulle ideologier hører hjemme i MDG.

  14. Jan Bojer Vindheim
    sep 06, 2023 @ 10:06:21

    Det hadde jo vært interessant om de unge dritslengerne våget å stå fram under eget navn. Det kunne også tydet på at de virkelig ønsekt en redelig debatt. Hvem som er en belastning for MdG er det åpenbart uenighet om. GUs bekjentskapskrets i partiet er åpenbart begrenset.

  15. Bjarne B
    sep 13, 2023 @ 11:32:52

    Stå på, Jan Bojer Vindheim! Dette er en meget viktig kamp å stå i, i hele kulturen og langs hele partiaksen. Meget trist hvordan De Grønne er blitt innbitte forkjempere for pubertetsblokking og irreversible operasjoner for å døyve kjønnsopplevelsens smerte, uten forbehold eller åpning for menneskets mange fasetter – eller for den store forvirring som følger av å være et sosialt dyr. Dette blir døden for partiet, ser det ut til. Har jo hørt fra flere gamle kjernevelgere som har fått den fullstendige avsmak for partiet på grunn av dette. Selvsagt har vi ikke noe imot transfolk, men her ser man ikke forskjellen på å leve ens eget liv og å kreve av andre at de oppgir sin virkelighetsforståelse. Man strekker videre voksenlivet langt inn i barndommens rike, man forveksler ettergivenhet med omsorg. Trist hvordan gode krefter blir gisler av denne fanatismen. MEN: Jeg har troa på at kulturen henter seg inn, bare synd at det får slike omkostninger for andre overhengende viktige politiske saksområder.

  16. Ronald Bruinvis
    sep 29, 2023 @ 19:42:53

    Uff for meg Jan, hva du får servert her. Det var nyheten at MDG i Trondheim har valgt å danne en koalisjon med H, at jeg ble nysgjerrig hvordan det egentlig står til med deg.
    Tidspunktet hvor jeg valgte å vende MDG ryggen ligger en stund tilbake. Grunnen til det er veldig sammensatt, men mangeårig irritasjon over Grønn Ungdom var også en faktor.
    Men hovedgrunnen er kanskje at MDG ganske snart etter at jeg ble aktivt ikke klarte å utvikle en felles grønn visjon av et samfunn som ivaretar både sosial rettferdighet og respekten for det økologiske samspillet vi er avhengig av. Det som også innebærer en sterk vi-følelse.
    Det er åpenbart at det finnes krefter i partiet som blåser fullstendig i slike forestillinger.
    Stå på Jan!

  17. Jan Bojer Vindheim
    sep 29, 2023 @ 20:52:42

    Takk for det, Ron. Det er mye jeg kunnet ha ønsket meg annerledes i MdG, men det er tross alt intet parti som står meg nærmere. 🙂

Legg igjen en kommentar