Grønne på villspor

De prioriterte parolene hos MdG i Bergen

Menneskeheten står idag overfor de største utfordringene i sin historie. Det fortsatt voksende overforbruket av jordklodens ressurser er iferd med å undergrave vår fortsatte eksistens, og har allerede utslettet mange andre livsformer. 

De grønne partienes eksistens er begrunnet i erkjennelsen av disse problemene. De tar utgangspunkt i nødvendigheten av å sikre en levelig framtid for mennesker og andre livsformer på denne begrensede planeten. Miljøpartiene støtter seg, i likhet med resten av miljøbevegelsen, på solid naturvitenskapelig grunn i arbeidet mot klimaendringer og for biologisk mangfold. De som fornekter vitenskapen om klima og miljø blir møtt med hån og forakt. 

Imidlertid er det helt omvendt når vi beveger oss inn på menneskelig biologi. Ønsket om å være snill med ungdom som identifiserer seg med et annet kjønn enn det biologiske, har ført mange ut i et absurd verdensbilde der kjønn baseres på indre stemninger og ikke på fysiske fakta. Transideologien er en metafysisk teori som, i likhet med enkelte gnostikere og nyplatonikere, anser den materielle virkeligheten som et fengsel. På dette området er det fagfolks påpeking av av den grunnleggende materielle forskjellen mellom våre to kjønn, mann og kvinne, som møtes med hån og forakt. 

Det er en avgrunn mellom den faktabaserte tilnærmingen til de grunnleggende problemene innen klima og miljø, og den virkelighetsfornektelsen mange grønne demonstrerer i trans-debatten. Dette undergraver den grønne partifamiliens seriøsitet og troverdighet, og har skapt opprivende interne stridigheter mange steder. Ledelsen for Green Party of England and Wales har – for eksempel – avsatt den grasrotvalgte ledelsen for partiets kvinneorganisasjon, som påpeker at den ekstreme trans-ideologien undergraver kvinners rettigheter på en lang rekke områder. En annen framtredende partiaktivist, Shahrar Ali, som er fratatt sine verv for «feiltenking» om kjønn, har gått til søksmål mot partiet.

Et sentralt trekk ved trans-debatten er den giftige tonen  og de stygge metodene aktivistene bruker for å undertrykke kritikk. Den som våger å kritisere den metafysiske transideologien skal fratas sine  rettigheter.  Et slikt virkemiddel er systematisk  bruk av henvendelser til arbeidsgivere. Her i Norge ble Rianne Vogels i fjor beskyldt for transfobi  etter å ha klikket «liker» på en transkritisk tweet. Hun ble oppsagt fra sin jobb i Papillon, en organisasjon i Bergen som skal jobbe for flerkulturelle kvinner. Nylig fikk hun slått fast i retten  at oppsigelsen var uberettiget. Vogels var modig, mange andre velger å holde kjeft heller enn å bli utsatt for transideologenes vrede.

Selv er jeg gjentatte ganger rapportert til MdGs ledelse for «transfobiske » og «nazistiske hatytringer». Det beste eksempelet anklagerne fant på mine hatefulle ytringer var spørsmålet «Kan lesbiske ha penis ?». Rommet for saklig debatt blir stadig trangere, og terskelen for å ytre seg stadig høyere..

Jeg har hittil trodd at MdGs ledelse ville anstrenge seg for å unngå opprivende interne konflikter om dette spørsmålet. Men på årets landsmøtet var altså Espen Benestad invitert til å holde hilsningstale. Han er fratatt sin legelisens for mangeårig systematisk feilpraksis, blant annet henvisning av mindreårige jenter til hormonbehandling og fjerning av bryster uten utredning, ja tilmed uten at han hadde møtt dem personlig. Jeg går ut fra at han fortalte landsmøtet at barn som hevder å «være født i feil kropp» skal gis umiddelbar behandling uten forutgående psykiatrisk utredning. Dette til tross for at nesten alle unge med kjønnsdysfori har omfattende psykiske problemer. 

Offentlige utredninger i blant annet Sverige, Finland og Storbrittania, og nå også i Norge, konkluderer med at de langsiktige konsekvensene av «kjønnsbekreftende behandling» ikke er kjent, og at skadelige bivirkninger ikke er kartlagt. Slik behandling må anses som eksperimentell og derfor bare bør skje som ledd i forskningsprosjekter hevder ekspertene. 

Norske helsemyndigheter så vel som vår eldste organisasjon for transpersoner, Harry Benjamin Ressurssenter, mener Benestads oppførsel er grovt uansvarlig, men MdGs landsmøte belønner ham med trampeklapp.

Det er er virkelig nedslående å se at det partiet jeg har brukt så mye av mitt liv på, lider av langtkommen faktaresistens. Foreløpig opprettholder jeg likevel mitt medlemskap. MdG har mange viktige oppgaver. Jubelen for Benestads krav om ukritisk kjønnslemlestelse av dysforisk ungdom burde ikke fått forstyrre  dette.

Reklame

9 kommentarer (+add yours?)

 1. Grønn
  mai 13, 2023 @ 23:27:51

  MDG må få ryddet opp i medlemslistene og slettet medlemskapet til sånne som deg. Transfobi er helt uforenlig med ALT MDG står for.

 2. Jan Bojer Vindheim
  mai 14, 2023 @ 08:22:27

  Ifølge dette innlegget fra en anonym feiging er MdG grunnlagt på fornekting av biologiske fakta. Som medlem i 35 år har jeg ikke vært klar over dette.

 3. Arne
  mai 15, 2023 @ 06:26:07

  På samme måten som med veganerfanatismen er dette også et eksempel på at MDG er mer et sekterisk trossamfunn enn et politisk parti. Det er synd, for partiet gjør seg stadig mer irrelevant på denne måten. Og de som ytrer seg for å kaste deg ut, dokumenterer i tillegg en stalinistisk partikultur som er ytterst lite sjarmerende.

 4. JI
  mai 16, 2023 @ 06:07:43

  Da regner jeg med at du tar konsekvensen og kommer deg ut av partiet vårt!!?? Du fikk klar beskjed av Margit om at vi i MDG har plass til transpersoner, men ikke til transfober.

 5. Jan Bojer Vindheim
  mai 16, 2023 @ 09:08:13

  Enda en anonym feiging som vifter med skjellsordet «transfob» og hevder å snakke på vegne av et parti der jeg var leder antakelig før hen ble født. Men et godt eksempel på den totalitære og dypt udemokratiske holdningen disse tullingene har.

 6. Lise
  mai 16, 2023 @ 17:45:01

  Sorry mac, men «jeg er gammel» er ikke noe argument for transfobi.

  Du er ikke velkommen i MDG. Ingen i Grønn Ungdom vil ha deg i partiet. Det er mange som virkelig jobber for transfolk i partiet nå og for å vise verden at holdningene dine ikke har noe med MDG å gjøre, og at vi tar fullstendig avstand fra alt du og vennene dine står for.

  Siden du er helt uenig med hele ideologien og politikken til MDG kan du vel like gjerne komme deg ut av partiet, heller enn å bli ekskludert? For DET blir du, det kan du banne på.

 7. Jan Bojer Vindheim
  mai 16, 2023 @ 18:57:30

  Enda en anonym feiging som slenger dritt . Argumentet er ikke at jeg har rett fordi jeg har levd lenge , men at jeg etter 35 år i partiet faktisk veit noe om hvilken poltikk mdg står og har stått for. Påstanden om at jeg er «helt uenig med hele ideologien og politikken til MDG» er bare latterlig. Jeg ser virkelig fram til forsøket på å ekskludere meg.

 8. Jan Bojer Vindheim
  mai 16, 2023 @ 19:00:59

  Det må jo gå an å lure på hvorfor ingen av disse drittslengerne tør å stå fram under eget navn og heller ikke kommer med et eneste forsøk på argumentasjon

 9. Einar Strumse
  jun 01, 2023 @ 08:16:05

  Dette er trist å lese. Jeg har for mange år siden vært med i MDG, men opplevde at det den gangen var preget av å være «en sandkasse» og et bitte lite og sekterisk parti uten noen innflytelse, selv om jeg alltid har hatt stor respekt for arbeidet du Jan gjør og gjorde den gangen. Siden har partiet hatt en langt mer moden fase med muligheter for bredere appell. Nå er jeg redd partiet er på vei tilbake til sektenes rike hvor noen får lov til å leke konge på haugen i sitt eget lille univers av rettroende. Dette kommer ikke til å hjelpe i kampen mot klimaendringene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: