Kurdiske valg

Det var mange partier og enda flere kandidater ved valgene i Kurdistan og resten av Irak.

For noe over et halvt år siden stemte kurderne i Irak, med overveldende flertall, for å løsrive seg fra Irak. Det ble det ikke noe av, i stedet ble kurdiske peshmergas presset ut av storbyen Kirkuk, og andre omstridte grenseområder mellom Kurdistan og arabisk Irak, av den irakiske hæren og sjia-arabiske militser.

Den 12 mai kunne derfor innbyggerne i den kurdiske regionen, sammen med folk i andre deler av Irak, nok en gang gå til urnene for å velge representanter til parlamentet i Bagdad. Valgdeltakelsen var lav over hele landet og resultatene overrasket mange. Situasjonen i Bagdad er kaotisk med Moqtada al-Sadr som leder for det største (sjia-)partiet, men ikke nødvendigvis som leder for den sterkeste koalisjonen og dermed ny statsminister.

Massoud Barzani – ikke lenger president i Kurdistan, men fortsatt populær.

Hvem som blir statsminister  i Irak avgjøres blant annet av Massoud Barzani, leder for det største kurdiske partiet, KDP. Barzani trådte tilbake som president for den kurdiske regionen etter å ha presset igjennom den kontroversielle folkeavstemningen om uavhengighet. Nå vil han samarbeide med de arabiske partiene om å styre Irak.

At Barzanis parti, i likhet med konkurrenten PUK, går styrket ut av valget var et sjokk for de fleste observatører. Den kurdiske regionen har vært preget av omfattende uro, som følge av økonomisk  krise forsterket av omfattende korrupsjonen. Lærere og andre som ikke har fått lønn på flere måneder har streiket og demonstrert. Politi og sikkerhetsstyrker tilknyttet de store partiene har angrepet dem med stor brutalitet. Under valgkampen ble politikere fra opposisjonspartiene angrepet av steinkastende mobb, supplert av sivilkledde folk fra sikkerhetsstyrkene.

I tillegg til det store opposisjonspartiet Gorran og et par små islamistpartier, stilte i år to nye protestpartier; Koalisjonen for Demokrati og Rettferdighet, (CDJ), ledet av Barham Salih og Ny Generasjon startet av mediemogulen Shaswar Abdulwahid. Det ble forventet at KDP og PUK skulle gå sterkt tilbake. Resultatet ble det motsatte; de to store partiene gikk fram og den beskjedne framgangen Ny Generasjon og CDJ hadde skjedde på bekostning av Gorran. I provinsen Dohuk tok KDP 10 mandater av elleve mulige, i Erbil og Suleimania dominerte henholdsvis KDP og PUK.

En karikatur som gjør narr av PUKs viktigste TV-kanal.

Kurdiske partier fikk også mandater fra andre provinser. I Kirkuk tok PUK alle de seks kurdiske mandatene, til tross for å ha overgitt byen til Hashd el-Shaabi uten kamp i fjor høst. I Ninawa, provinsen rundt Mosul, ble KDP størst, til tross for å ha overgitt provinsen til Daesh høsten 2014. Yezidiene får tre representanter i Bagdad; en hver fra KDP og PUK samt Saib Khidir fra det uavhengige yezidi-partiet ÊPP. Også noen av de kristne representantene er alliert med KDP

Med en valgdeltakelse på godt under 50% er det rimelig å anta at de store partiene, som har drevet valgkamp på stabilitet, har vært flinkere til å få sine velgere til urnene enn de maktesløse opposisjonspartiene. Velgerne har resignert. Gorran har tapt oppslutning på sin deltakelse i regjering med PUK og KDP, og hverken Barham Salih eller Shaswar Abdulwahid har presentert troverdige alternativer. Ny Generasjon gjorde det noe bedre enn Barham Salihs koalisjon, og fikk fire representanter i Bagdad mot to til Salihs CDJ. Ny Generasjon er mot kurdisk selvstendighet, og blir blant annet representert av Yusra Rajab, en kvinnelig representant for Tevgera Azadi, den lokale avdelingen av PKK,, partiet, som  dominerer kurdisk politikk i Tyrkia og Syria, men hittil har hatt liten støtte i Sør-Kurdistan.

Men det er også god grunn til å tro at det har foregått omfattende valgfusk. Urner er fylt med ferdigutfylte stemmesedler og velgere har fått betalt for å vise fram bilder av sin stemmegivning fra mobiltelefonen. Kandidater fra opposisjonspartier forteller at de ikke fikk noen stemmer i det valglokalet der de selv hadde stemt. Det ble brukt et nytt elektronisk stemmesystem som skal ha vært åpent for hacking. Uten snev av ironi gikk KDP og PUK ut med anklager om valgfusk i hverandres områder, uten å innrømme uregelmessigheter der de selv har makta.

Gjennomhullede vinduer etter angrepet på Gorrans hovedkvarter i Suleimania

Etter at Gorrans TV-kanal trakk valgresultatet i tvil allerede under opptellinga, tilspisset situasjonen seg ytterligere. Et titalls kjøretøy tilhørende PUKs spesialstyrker åpnet ild med maskingevær mot hovedkvarteret til Gorran på Zargata i Suleimania, der ledere fra opposisjonspartiene var samlet. Flere personer ble skadd, og en døde av et hjerteanfall. Bleke av sinne forlangte opposisjonslederne ny, manuell opptelling.

Gorran, CDJ, Ny Generasjon og tre andre opposisjonspartier i Kurdistan  nekter å akspetere valgresultatet om de mener er grovt manipulert. De diskuterer nå om de skal trekke seg fra parlamentet i Bagdad i protest.

De må også se framover mot regionvalgene i Kurdistan som etter flere utsettelser er fastsatt til 30 september. Først og fremst må de overbevise velgerne om at deres stemmer vil kunne forandre noe som helst. Gorran, som feide inn i det kurdiske parlamentet ved forrige valg, stanget hodet mot veggen i sine forsøk på å reformere administrasjonen. Hverken KDP eller PUK viser noen som helst vilje til å gi fra seg makt til et folkevalgt organ. Den framtredende PUK-lederen Mullah Bakhtiar sa i fjor at valgresultatet ikke avgjør noen ting, så lenge de væpnede styrkene, peshmergas, tilhører KDP og PUK. Det er egnet til å vekke bekymring at Gorran nå, etter angrepet på deres hovedkvarter, åpent vurderer å opprette egne peshmergas.

19 mai er det ett år siden grunnleggeren av Gorran, Nawshirwan Mustafa, døde. Etter et langt liv som geriljaleder mente han tida for krig mellom kurdiske partier måtte være over.  Foreløpig har det ikke lyktes å skape forandringer i  Sør-Kurdistan via valgurnene. Veien til et fungerende demokrati  er dessverre fortsatt lang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: