Hjerte for Trondheim ?

Det eneste kontroversielle ved "visjonen" er likheten med Reitans hjerteplan.

Byråkrater i vår dager er ikke tilfreds med å legge planer. De vil presentere visjoner,  så da  det gikk ut et bud fra Trondheim Næringsforening om at Trondheim Kommune måtte bli mere samarbeidsvillig ble det satt ned ei gruppe med representanter for kommunen og næringslivet som skulle «utarbeide en visjon».

På et flittig opphausset  byutviklings-seminar som næringsforeninga og Trondheim kommune arrangerte sist mandag ble man så presentert for det som altså blant byråkrater og pengepushere kan passere som en  visjon.

Til tross for Leonard Cohens store popularitet later det ikke til at noen av initiativtakerne hadde lyttet til «The Story of Isaac» der det jo heter:

… a scheme is not a vision
and you never have been tempted
by a demon or a god.

Presentasjonen på Royal Garden Hotell lot iallfall ikke til å være inspirert av høyere makter. Den var så kjedelig at forsamlingen av framtredende politikere og finansfolk trygt kunne konsentrere seg  om sine  smart-telefoner.

Konklusjonen på et langvarig arbeide fra flere alvorlige personer var nemlig ikke mere opphissende enn at de mener vi nå skal gå over til å kalle Trondheim for hjertebyen  og at byen skal ha «et levende og attraktivt bysentrum».

Resultatet er såpass nær den sjøldaude hjerteplanen til kolonialmajor Reitan at Adresseavisens kommentator  klarte å legge merke til det, men det var ikke særlig opphissende  det heller.

Noen av oss  hadde bange anelser da saka ble behandlet i bystyret  i fjor høst. Vi fryktet dette var en bakvei næringslivet ville bruke for å få økt innflytelse på byplanlegginga, og mente de kunne skaffe seg inflytelse ved å gå til urnene og stemme sine folk inn i bystyret, som andre folk må gjøre.

Nå blei altså ikke våre verste forventninger til virkelighet, men jeg griper meg i å tenke  at det hadde faktisk vært bedre om vi var blitt presentert for noen konkrete forslag, så kunne vi tatt stilling til om det var slik vi ville utvikle byen vår eller ikke. Og mistankene om hvorfor Næringsforeninga vil presentere denne luktfrie fisen er fortsatt til stede, for som Cohen klokelig påpeker:

… if you call me brother now,
Forgive me if I inquire,
Just according to whose plan?

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Sondre
  mai 26, 2011 @ 20:36:50

  Herlig, Jan!

  Det gjør seg å krydre teksten med noen Cohen-gullkorn.

 2. Felicity
  jun 03, 2011 @ 22:41:50

  Det gjør seg å krydre teksten med noen Cohen-gullkorn.
  +1

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: