Grønn medvind

MDGs nasjonale talspersoner, Harald Nissen og Hanna Marcussen, er også listetopper i Oslo ved årets valg.

Denne uka åpnet lokal-valgkampen over hele landet og blant de forventningsfulle aktivistene er det i år et rekordstort antall som vil agitere for Miljøpartiet De Grønne. I en tidligere blogg analyserte jeg valgutsiktene for MDG etter at alle listene var levert. Et halvt år seinere kan vi ut fra meningsmålingene vurdere hvor godt vi egentlig ligger an, og i hvilken grad mine første analyser ser ut til å holde.

Bare det at Hanna Marcussen på mandag sto side om side med de andre partilederne foran Stortinget er et lite tegn om at hennes og mitt parti blir tatt mere på alvor enn tidligere. På flere meningsmålinger  har nå MDG vært inne med et mandat i Oslo bystyre. Det er altså all grunn til håpe på mandatgevinst i hovedstaden.

Når det gjelder Bergen har meningsmålingene i over ett år tydet på at Sondre Båtstrand får plass i bystyret der, ikke minst for sin utrettelige kamp mot eksosskyene som gjør byen  helsefarlig store deler av vinteren. Og det er mange andre kommuner der MDG har fått tilstrekkelig støtte i en eller flere meningsmålinger til å oppnå mandat. Dette gjelder blant annet Hamar og Elverum, Tromsø og Flakstad og tilmed kommuner der vi ikke har egen liste.

Fire gode kandidater for De Grønne i Trondheim - men hvor mange representanter får vi ?

For Trondheims vedkommende hadde vi rundt årsskiftet et par triste meningsmålinger der vi var helt ute, men siden  1991 har vi økt stemmetallet ved hvert eneste kommunevalg i Trondheim, og det  er ingen grunn til at denne  trenden skulle  snu nå. De siste målingene i flere aviser har da  i det minste gitt oss ett mandat, mot de nåværende 2 (eller tre – om vi regner med Hilde Opoku).

Klassekampens måling 13. august ga oss ingen mandater, og tydet også  på at Rødt kan falle ut. Det er likevel ingen grunn til å tvile på at vi har et større potensiale enn de 1,3% Adresseavisa tildelte oss idag. Det er ikke minst interessant å se at vi på denne målinga har større oppslutning i fylket som helhet (1,4%) enn i Trønderhovedstaden. Det tyder på at vi også kan få en viss oppslutning om listene i Malvik og på Hitra; ikke minst lista i Malvik med Morten Skogly på topp, har vi store forventninger til.

Vi har altså håp om å gjøre det atskillig bedre i Trondheim enn meningsmålingene tyder på, også i de andre byene der MDG har vært på plass lenge, altså Kristiansand og Halden samt kommunestyret på Nesodden, bør vi kunne regne med at vi øker stemmetall  og gjerne også mandattall  i den medvinden partiet nå har. Her er det bare å brette opp ermene og legge ut på de siste etappene  fram mot valgdagen 12. september. Dette året skal De Grønne få sitt gjennombrudd i Norge

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: