Det har lenge vært klart at transportpakka i Trondheim – den som kalles Miljøpakke for transport eller bare Miljøpakken – trenger å omorganiseres.
Transportpakka har hittil vært en stor suksess. I løpet av sine første to år har den gitt et kraftig forbedret kollektivtilbud ; kollektivtrafikken er blitt raskere takket være gjennomgående kollektivfelt, den er blitt mere miljøvennlig takket være de nye gassbussene og den er dessuten blitt billigere for de reisende. Faktisk har kollektivtrafikken i Trondheim økt med 11% det siste året og kollektivtrafikken i Trondheimsregionen som helhet har økt med hele 25 %.
Alt dette har blitt mulig takket være en kombinasjon av bompenger og statlige tilskudd. Miljøpakka omfatter også sykkelveier og flere store bilveiprosjekter, prinsippet er at inntektene skal fordeles 50-50 mellom bilveier og kollektiv/miljøtiltak. Så utropte da også samferdselminister Magnhild Meltveit Kleppa Trondheim til en foregangskommune på kollektivtrafikk da hun var her for å presentere de nye utredningene som skal danne grunnlaget for fase 2 i miljøpakka.
For suksessen har en pris. For det første har Miljøpakka den tildels upopulære prisen bilistene betaler for å kjøre gjennom innkrevingspunktene, for det andre har suksessen ført til en tilstrømming av gode prosjekter som vil dele på pengene, mens det mangler halvannen milliard kroner til de prosjektene som allerede inngår. Det er derfor nødvendig å endre på det underlige systemet av innkrevingspunkter Trondheim nå har fått (blant annet for at Arbeiderpartiet ikke ville beskyldes for å innføre en ny bomring).

Gassbusser fra den polske Solaris-fabrikken
De fleste av de seks samarbeidende partiene (miljøkameratene) som gikk sammen om å opprette miljøpakka (MDG, V, Krf, SV, Ap og SP) har derfor lenge tatt til orde for å omorganisere bomringen til et mere rettferdig og derved også mere akseptabelt system, I utredningene Kleppa la fram er det satt opp tre måter å skaffe mere penger på :
- flere innkrevingspunkter
- høyere betaling
- lenge innkrevingsperiode.
Sannsynligvis vil det bli enighet om å opprette flere betalingspunkter, blant annet for å unngå omkjøring på veier som idag er uten bom og for å fordele belastningen jevnere på trafikanter i alle deler av byen: men det er altså også mulig både å endre taksten og å forlenge perioden det skal kreves betaling ut over de femten år som var utgangspunktet.
Forhandlingene vil denne gangen kompliseres av at to nye partier er blitt med i miljøkameratene, nemlig Høyre og Rødt. Det er særlig Høyre som kan skape problemer; de har allerede signalisert at de vil åpne kollektivfeltene for flere trafikantgrupper og de vil ventelig ha andre prioriteringer enn vi i De Grønne har. Heldigvis vil fordelingsnøkkelen ligge fast. slik at heller ikke Høyre kan kreve at mere enn 50 % av pengene går til bilveier. Det de kan håpe på er en annen fordeling mellom de ulike veiprosjektene.
For oss i De Grønne er viktig å fortsette arbeidet for sykkelveier og innsatsen for bedre kollektivtransport, ikke minst er viktig å legge grunnlaget for en framtidig bybane.
Siste kommentarer