Flommen i Pakistan

Det er ufattelige dimensjoner på oversvømmelsene i Pakistan. Byer og landsbyer er vasket bort, avlinger og husdyr druknet. Dyr og mennesker har lite å stille opp mot de rasende vannmassene. Millioner av mennesker er rammet, i et land som allerede har hatt mer enn nok av både naturkatastrofer, politisk uro og vanstyre.

Kirkens Nødhjelp og mange andre organisasjoner går nå inn for å fryse Pakistans utenlandsgjeld, og dermed forhåpentligvis gjøre større ressurser tilgjengelig for hjelpearbeidet i de flomrammede områdene.

Nå er det ikke noe nytt at Indus går over sine bredder – det har denne floden gjort i alle tider. Årets flom har likevel andre dimensjoner enn de normale årlige oversvømmelsene. Dette er neppe helt uten sammenheng med de pågående klimaendringene, som klimaforskningen grundig har klarlagt blir forsterket av massive menneskeskapte utslipp. Det later til at flommen i Pakistan inngår i et unormalt værfenomen over store deler av Asia som også omfatter den langvarige hetebølgen i Russland.

Men det er også andre menneskeskapte årsaker til at flommen slår så sterkt ut i år; Avskoging i Himalaya er utvilsomt en medvirkende årsak, det samme er forsøk på å temme elva ved hjelp av demninger og andre ingeniørkunster ; prosjekter som ble lansert av britene og som har nådd nye høyder i det selvstendige Pakistan.

Slik kan en by i Indusdalen ha sett ut for 5 000 år siden


En tankevekkende tangent til de menneskelige lidelsene er truselen fra flomvannet mot oldtidsbyen Mohenjo Daro. Her hadde folk for 5 000 år siden velorganiserte byer med to- og treetasjes hus bygd av murstein, med rennende vann og stor offentlige bad.

De lærde strides fortsatt om hva slags folk som bodde i Mohenjo Daro og de mange hundre andre store og små byene i det som kalles Indus-sivilisasjonen, eller Harappa-kulturen.

Mange hinduer hevder at innbyggerne i Mohenjo Daro tilhørte samme kultur som forfatterne av de vediske skriftene (og at begge deler er langt eldre enn de fleste vestlige historikere aksepterer). På grunnlag av avanserte teorier om språklig utvikling har faglig konsensus vært at vedaene ble forfattet av de ariske inntrengerne; krigerske nomader som ødela Induskulturen og undertrykte de tidligere innbyggerne. Mer om dette i en seinere blogg.

I mellomtida: gjør som andre anstendige mennesker verden over; Støtt de flomrammede i Pakistan!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: