Tyrkia, ISIL og kurderne

Disse ungdommene som ville bidra til gjenreisning av Kobane, ble rammet av et massivt bombeangrep som drepte mere enn 30 og såret enda flere.

Disse ungdommene som ville bidra til gjenreisning av Kobane, ble rammet av et massivt bombeangrep som drepte mere enn 30 og såret enda flere.

Det måtte en massakre av pro-kurdiske aktivister til for at Tyrkia skulle ta trusselen fra ISIL på alvor. Etter at en selvmordsbomber i Suruc tok med seg mer enn 30 unge sosialister i døden, måtte president Erdogan innse at det ikke lenger er mulig å holde den islamistiske terroren utenfor Tyrkias grenser. Men Erdogan benytter også anledningen til å angripe ISILs tøffeste motstander, PKK, og derved å undergrave håpet om en fredsavtale med sine hjemlige kurdere.

Når sant skal sies hadde Erdogan så smått begynt å gripe inn mot ISIL i dagene forut for bombeangrepet, og enkelte kommentatorer spør om angrepet var en reaksjon også på dette. Det er imidlertid tvilsomt. Bomba i Suruc var et tydelig angrep fra ISIL, rettet mot det internasjonale støttearbeidet for kurderne i Syria, med spesiell brodd mot solidaritetsarbeidet for Kobane, byen der ISIL gikk på sitt første store nederlag.

Mange kurdere mistenker Tyrkia for aktiv støtte til ISIL. Det er åpenbart at både folk og forsyninger til ekstremistene i stort omfang har kommet gjennom Tyrkia. Tyrkiske sikkerhetstjenester må ha kjent til denne grensetrafikken, som står i skarp kontrast til den effektive blokaden som hindrer forsyninger i å nå fram til områdene der det kurdiske partiet l PYD har kontroll. Under kampene om Kobane mobiliserte Tyrkia store styrker for å hindre all støtte til de kurdiske forsvarerne, men hindret ikke ISIL i å passere. Og Erdogan, den gang fortsatt statsminister, uttalte at han ikke kunne skjelne mellom de to terrorgruppene ISIL og PKK.

Sivile ofre for Tyrkias bombing i Irak fraktes til sjukehus.

Sivil ofre for Tyrkias bombing i Irak fraktes til sjukehus.

Denne manglende skjelne-evnen gjør seg gjeldende når Tyrkia nå ikke bare bomber ISIL, men for sikkerhets skyld også PKK, som er ISILs kanskje mest effektive motstander på bakken både i Syria og Irak. Det er rimelig å tro at Erdogans drømmer om ottomansk storhet er medvirkende; som kjent mistet tyrkerne sitt multinasjonale imperium for hundre år siden, og etter å ha massakrert eller fordrevet de kristne armenerne og grekerne bygde de en tyrkisk nasjonalstat på det som var igjen. Problemet var bare at store deler av dette området ikke var bebodd av tyrkere, men av kurdere. For å bevare Tyrkias enhet ble det nødvendig å å fornekte kurdernes eksistens og slå ned ethvert forsøk på motstand.

Det vakte håp hos mange at Erdogan for få år siden åpnet en dialog med PKKs fengslede leder Abdullah Öcalan. Fredsprosessen har stått stille lenge, men det har vært våpenhvile mellom PKK og Tyrkia og en viss oppmyking av situasjonene for kurderne. Mange håpet gjennombruddet for det pro-kurdiske partiet HDP i sommer ville gi fredsprosessen ny fart. Bombetoktene mot PKK har underminert det håpet fullstendig, og PKK har da også svart med nye kamphandlinger inne i Tyrkia. Kampen mot ISIL vil nødvendigvis bli mindre effektiv når ISILs motstandere skal bruke krefter på å bekjempe hverandre.

Til gjengjeld styrkes kampen mot ISIL av et utvidet samarbeide mellom Tyrkia og USA. Et ledd i dette samarbeidet skal være en ISIL-fri sone på syrisk side av grensa, en sone som tjener Tyrkias dobbeltstrategi ved at den ikke bare hindrer ISILs adgang til Tyrkia, men også hindrer de kurdiske styrkene i å åpne en forbindelse mellom enklaven de har ved Afrin og det nå sammenhengende området under kurdisk kontroll fra Kobane til den irakiske grensa. Erdogans mareritt har vært at PYD skulle få kontroll over hele grensa mellom Tyrkia og Syria. Rett nok har både PKK og PYD erklært at de ikke tar sikte på å endre statsgrensene, men dette er forsikringer som må tas med en god klype salt. Grasrota i de kurdiske partiene fortsetter å drømme om en enhetlig kurdisk stat, som skal hente områder fra både Tyrkia, Syria, Irak og Iran.

De planene Tyrkia og USA har gjort kjent omfatter ikke angrep på PYDs områder i Syria. Det ville være vanskelig for USA og NATO å akseptere at Tyrkia skulle gå til angrep på områder som allierte flyangrep har bidratt til å frigjøre fra ISILs okkupasjon. Det er likevel langt igjen før Tyrkia kan få et tilsvarende forhold til Rojava, eller syrisk Kurdistan, som landet har til irakisk Kurdistan.

For kurdernes demokratiske arbeid i Ankara er utviklinga en katastrofe. Det antydes at Erdogan vil diskreditere HDP i oppløpet til nyvalg, i håp om at PKKs forventede væpnede aksjoner skal blamere den kurdiske bevegelsen og skremme vekk både tyrkiske radikalere og konservative kurdere som flokket seg til partiet tidligere i år. HDPs leder Selahattin Demirtas har oppfordret PKK til å legge ned sine våpen, men for de militære lederne som har kjempet i 30 år, er det fortsatt naturlig å gripe til våpen når situasjonen tilspisser seg.

Frykten for en total borgerkrig i Tyrkia er nok overdrevet, men vi har tidligere i år sett gatekamper mellom PKK og islamistiske kurdere. Når PKK nå har erklært at de ikke lenger anerkjenner noen våpenhvile kan situasjonen i de kurdiske delene av Tyrkia fort bli ytterst ubehagelig. Ikke engang Erdogan vil ha glede av det.

9 kommentarer (+add yours?)

 1. Øyvind Holmstad
  jul 27, 2015 @ 08:11:06

  Takk for nok en informativ artikkel! Steigan har også en artikkel om samme tema i dag:
  http://steigan.no/2015/07/27/usa-femti-ars-krig-mot-is/

 2. Jan Bojer Vindheim
  jul 27, 2015 @ 14:10:16

  Det er naturligvis rett at Tyrkia spiller et skittent dobbeltspill ved å angripe både IS og PKK, men Steigans verdensbilde fanger ikke opp nyansene hverken i Tyrkias, USAs eller NATOs rolle, og han skjønner ikke bæret av interkurdisk politikk. . Rent bortsett fra slike sleivspark som at «Det første Tyrkia gjør etter krigserklæringa er nettopp å bombe PKK, ikke bare i Syria, men også i Irak» (Det første var faktisk å bombe IS i Syria, og foreløpig har ikke PKK (han mener vel PYD ?) i Syria blitt bombet av Tyrkia i det hele tatt). Mer vesentlig er f eks. den åpenbare selvmotsigelsen i dels å skryte av kurdernes («PKK»s) framganger i Syria og Irak, som ikke ville funnet sted uten amerikansk flystøtte, og deretter hevde at den samme flystøtten er «resultatløs». .

 3. Øyvind Holmstad
  jul 27, 2015 @ 15:50:03

  Ja, spillet i Midtøsten er vanskelig å forstå. Fint at du har spesialisert deg i særlig kurdernes sak, slik at man kan få innsideinformasjon fra en med gode forbindelser i området. Steigan engasjerer seg jo i så mange saker, så slik sett kan han kanskje lett bli litt mer generalist?

  Allikevel følger jeg nå helst utenriksstoff på steigan.no, da norske media etter mitt inntrykk blir for tannløse og servile.

  Vindheimbloggen er et godt korrektiv for deler av Midtøsten, hvor man kan kjenne seg trygg om at man får de aller beste analysene som er å oppdrive på norsk jord.

  Takk fordi du følger med og deler din kunnskap!

 4. Jan Bojer Vindheim
  jul 27, 2015 @ 16:43:07

  og så går de faen meg løs på PYD også ! Nå må NATO reagere http://www.nrk.no/verden/syriske-kurdere-hevder-tyrkia-angrep-dem-1.12473958

 5. Knut Svisdahl
  jul 27, 2015 @ 21:28:20

  Hei Jan. Jeg synes dine analyser og utdypinger med hensyn til kurdernes rolle er mer informative enn NRK-korrespondentenes. Det er likevel mye her jeg synes er vanskelig å forstå: Er det religiøse/etniske/politiske forskjeller mellom PKK og PYD? Og tar HDP stilling til kampen for disse om et forent kurdistan? Skulle ikke de norske soldatene drive militær opplæring av kurdere i Irak, og hvilken tilhørighet har disse?

 6. Jan Bojer Vindheim
  jul 28, 2015 @ 10:20:38

  Hei Knut. PKK og PYD er i prinsippet samme parti, bare organisert i to forskjellige land; PKK i Tyrkia og PYD i Syria. Den store lederen for begge partier er Abdullah Öcalan som sitter fengslet på øya Imrali på 16de året. Öcalan vil ha en fredsavtale med Tyrkia. Han håper å bli løslatt og å bli en slags kurdisk Mandela, og har oppfordret sine tilhengere til å legge ned våpnene. Men den militære ledelsen som sitter i Qandil-fjellene i Nord-Irak vegrer seg for å oppgi den væpnede kampen, og har i disse dager gått til angrep på tyrkiske styrker flere steder. HDP, som anses som PKK sin politiske arm, mister derimot legitimitet når PKK gjennomfører slike angrep, som av tyrkere flest oppfattes som terrorisme.
  http://www.basnews.com/en/news/2015/07/27/barzani-gives-personal-view-on-turkish-attacks-on-pkk/

 7. Ullern
  jul 30, 2015 @ 08:27:24

  Hei Bojer, Vil håpe du har fått med deg dette (opprinnelig fra Guardian/Observer, tilsynelatende kun papirutgaven):
  «Turkey Revealed to be Cooperating with ISIS»
  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/198750#.VbnP_rWE3Y-

 8. Ullern
  aug 01, 2015 @ 23:56:41

  Hei Bojer,

  Vær snill å se mer på dette (lenke og implikasjoner), og gi en kommentar, evt. nytt innlegg. Det er helt forferdelig hva Erdogan nå holder på med, uimotsagt av f.eks. NATO – og «det internasjonale samfunn» (det lille utvalget av arrogante vestlige NATO-tilknyttede) – han dreper PKK folk i irak for fote og ødelegger skjøre fredsbånd (eller i hvertfall skjør fredelig sameksistens) bygget opp gjennom et tiår og mer. Den maktgale idioten. «Tyrkia har siden i forrige uke utført hundrevis av luftangrep mot PKK i både Nord-Irak og Tyrkia. (…) ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu er rundt 260 PKK-medlemmer drept siden Tyrkia innledet flyangrepene». Til å gråte av, i sinne og avmakt: Dette er altså en av Norges allierte i NATO. Jf. http://www.nrk.no/verden/_-hoytstaende-pkk-leder-drept-1.12481871

 9. Knut Svisdahl
  aug 02, 2015 @ 15:50:10

  Jeg forundres også over at det virker som ingen bryr seg. Verken Stoltenberg, eller sågar norsk presse. Omtrent ingen kritiske kommentarer til Erdogans utfall mot kurderne…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: